Köpeklerin Üzgün Bakışının Altında Yatan Bilimsel Gerçek


Bilim insanları, köpeklerin bilhassa insanlara sempatik görünen üzgün ifadeye sahip olmasına neden olan göz çevresinde yer alan kaslarının evrimsel süreç ile beraber ortaya çıktığını tespit etti.

ABD Bilim Akademisi'nin medya organı, PNAS'ta bu hafta yayımlanan çalışma doğrultusunda, köpeklerin kaşlarını kaldırmalarını destekleyen bu kaslar, köpeklerin ataları olan kurtlarda yer almıyor.
Amerikalı ve İngiliz bilim insanlarının tespit ettiği bu sonuçlar, köpeklerin yüzlerinde yer alan söz konusu anatomik değişimi insanların yanında bulunması sonucu binlerce yılda geliştirdiklerini gözler önüne seriyor.
Çalışma, '’yavru köpek bakışlarının’’', evcil köpeklerin insanlarla bağ kurmasına yardımcı olduğu söylüyor.

'İstediklerini yaptırmak amacıyla insanlarda güçlü bir arzu duygusunu harekete geçiriyorlar'



Çalışmanın ekibinde yer alan Portsmouth Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan Juliane Kaminski, "Köpekler bu hareketi gerçekleştirdiğinde, insanlarda buna bağlı olarak onların istediklerini yapmak için güçlü bir arzu uyandırıyorlar" açıklamalarında bulundu.
Portsmouth Üniversitesi'nden Profesör Bridget Waller ise, elde edilen verilerin "yüzlerin dikkatimizi çekmede ne kadar önemli olabileceğini ve yüz ifadelerinin sosyal etkileşimde ne kadar etkili olabileceğini gösterdiğini" belirtiyor.

Çalışma doğrultusunda, köpeklerin kadavraları ele alındı ve yaklaşık 33 bin yıl önce kurtlardan ayrı bir tür olarak evrimleştikleri için kurtlarınkiyle kıyaslandı.
Daha önceki çalışmalar, köpeklerin bu bakışları insanlar ona baktığında yaptıklarını gösteriyordu ki bu da kasıtlı yapılan bir davranış olduğu teorisinin ortaya çıkmasına sebep olmuştu.
Çalışma diğer yandan 2015 yılında Japonya'da yapılan bir araştırmanın devamı özelliği taşımakta. Bu çalışmada, insanlarla köpekleri arasındaki bakışmaların bir 'sevgi hormonu' olarak bilinen oksitosini seviyesini arttırdığı, bunun da doğal olarak kadınlar ve bebekleri arasındaki etkiye benzer olduğunu ortaya çıkarmıştır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder