Sevimli Köpeklerimizin Vefasının Sırrını Bulduk !

Bazı genler vardır bir canlıyı diğerinden ayırıp ona farklı yönler katan...


Bu genler, köpeklerin neden bu kadar samimi oldukları hakkında bize bilgi verecek



Köpekler ve kurtlar arasındaki DNA farklılıkları, köpeklerin insanlarla nasıl yaşayacağı üzerine ipucu verir.


DNA, köpeklerin insanın en iyi arkadaşı haline geldiğini gösterebilir.



Yeni bir araştırma, aşırı derecede sosyal insanın davranışıyla bağlantılı aynı genlerin bazılarının köpekleri daha dostça yapabileceğini gösteriyor. 19 Temmuz'da Science Advances'de yayınlanan sonuç, köpeklerin evcilleştirilmesinin yüzlerce veya binlerce yerine sadece birkaç genetik değişikliğin bir sonucu olabileceğini öne sürüyor .

Köpeklerin evrimsel süreçteki atasının Kurtlar olduğunu biliyorduk ama neden kurtlardan daha cana yakın olduğu hakkında insanların bir fikri var mıydı !

Köpeklerin evcilleştirilmesinin temelinde yatan genetik bilgi hakkında bilgi yoktur. Princeton Üniversitesi'nden evrimci genetikçi Bridgett vonHoldt ve arkadaşları, köpeklerin ve kurtların DNA'sını karşılaştıran bir araştırma yayınladılar.

 En büyük genetik farklılıklar, köpeklerin ve kurtların neden aynı görünmediğine dair ipuçları verdi. Ancak insanlardaki Williams-Beuren sendromuyla bağlantılı bir gen olan WBSCR17'de de büyük farklılıklar bulundu .


Williams-Beuren sendromu , gelişimin gecikmesine, düşünce yeteneğini ve aşırı duyarlılığı zayıflatır. VonHoldt ve meslektaşları, köpeklerdeki aynı gen değişikliklerinin hayvanları kurttan daha fazla sosyalleştireceklerini ve köpeklerin evcilleştirilmesini etkileyip etkilemediğini merak ediyorlardı.

 

Yeni çalışmada, vonHoldt ve arkadaşları evcil köpeklerin sosyalliğini insanlar tarafından yetiştirilen kurtlarınki ile karşılaştırdılar. Köpekler genellikle kurtlardan çok daha fazla zaman harcıyorlardı; yakınlardaki bir insan yabancıya bakıyordu ve bu kişilerle etkileşim kuruyorlardı; köpeklerin kurtlardan daha sosyal olduklarını gösteriyordu.

 

 Bu köpeklerin ve kurtların genetik taslağını, diğer kurt ve köpeklerin DNA verileriyle birlikte analiz etmek, insanlara yönelik sosyal davranışlarla ilişkili üç gen varyasyonunu gösterdi:



  • WBSCR17 ,

  •  GTF2I ve

  •  GTF2IRD1 .


 Üçü de insanlardaki Williams-Beuren sendromuna bağlı olduğu ortaya kondu.
 


 


 ''

Bir avuç genetik değişikliğin toplumsal davranış üzerinde çok etkili olmasının büyüleyici olduğu aşikar değil mi ? ''





3 yorum:

  1. Thanks for any other informative website. Where else may just I am getting that kind of info written in such a perfect means? I have a venture that I am simply now running on, and I've been on the look out for such information.

    YanıtlaSil
  2. I like this post, enjoyed this one regards for putting up. "We seldom attribute common sense except to those who agree with us." by La Rochefoucauld.

    YanıtlaSil
  3. We're a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your site provided us with valuable information to work on. You've done a formidable job and our whole community will be thankful to you.

    YanıtlaSil