Oksitosin Reseptör Geninin Yüz Tanımadaki Etkisi



Emory Üniversitesi bilim insanlarının gerçekleştirmiş olduğu bir çalışmada,oksitosin reseptörlerinin üretilmesinden sorumlu olan genin (OXTR), yüz tanımada da etkili bir kademeye sahip olduğu ortaya çıkmış oldu.


Genin vücutta başlıca işlevi anneyle bebek arasındaki ilişkiden tutun tüm sosyal girişim ve etkileşimlerde önemli rol oynaması olarak bilinir. Oksitosin geninin varlığı yüz tanımada da önemli bir yerinin olması bu genin sosyal hayatımızdaki önemini bizlere bir kez daha görünür kılıyor.

Dr. Larry Young ve ekibi oksitosinin sosyal yaşamımızda birbirimizi tanımadaki önemli noktaya dikkat çekmemizi söylüyor.Ancak tüm kişiler oksitosinden tam olarak yararlanamıyor. Araştırmalar neticesinde toplumun yaklaşık üçte ikisinde bu genin olumlu yönde eşleniği vardır. Bu bireylerde oksitosin birbirimizi tanımada gereken lide rolü oluşturuyor ve bize yardım ediyor fakat geriye kalan üçte birlik kısım bu denli şanslı gözükmüyor . Bu kişilerde oksitosinin olumsuz versiyonu varken kişiyi tam tersi yönde etkiliyor. Bu durumda Dr. Young, yaptıkları keşfin neden bazı kişilerin iyi yönde yüz hafızasına hakim olduklarını  ve geri kalanında neden yüzleri hatırlamakta oldukça zorlandığını tespit edip sunabilceklerini belirtiyor.

Çalışmayı sürdüren bilim insanları araştırmalarını otistik bir çocuğu sahip 198 aile üzerinde incelemelerde bulundular.Çünkü bu aileler yüz tanıma yetenekleri alanında çok geniş bir çeşitlilik sergiliyorlardı. Ailede yer alanların üçte ikisi Finlandiya’dan, üçte biri ise İngiltere’den seçilmişti.
Bilim insanları  daha önceki çalışmalarında OXTR’ın fare düzeyinde kemirgen hayvanlarda koklama temeline dayanan sosyal bakımdan içerde olmak için çok gerekli olduğunu belirtmişlerdi. Sonrasında bu araştırmalarını ileriye götrürüp aynı genin bu sefer insan yüz tanımada da önemli bir role sahip olup olmadığını araştırmaya giriştiler. Çalışmayı sürdürenler çocuklarından yalnızca biri otistik olan Anne-Baba ikilisinden, OXTR’ın yapısındaki çok küçük değişikliklerin yüz hafızası üstündeki baskınlığının etkisini araştırdılar ve oksitosin reseptör DNA’sındaki çok küçük bir farklılığın yüz hafızasında ilginç bir etkiye sahi olduklarını ortaya çıkardılar.
Kaynaklar:
  1. sci-news.com/genetics/science-oxytocin-receptor-gene-face-recognition-01647.html
  2. H. Skuse, A. Lori, J. F. Cubells, I. Lee, K. N. Conneely, K. Puura, T. Lehtimaki, E. B. Binder, L. J. Young.Common polymorphism in the oxytocin receptor gene (OXTR) is associated with human social recognition skills.Proceedings of the National Academy of Sciences, 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder