
Aslında bahsettiğimiz bu kokunun bilimsel ismi petrichordur. Aslında bu kokukunun pek çok nedeni var, fakat ana hatlarına bakarsak;
Bu husus toprak mantarları ve actinomyceteslerdir. Toprak sıcak ve nemli durumda iken, bu mikroorganizma yapıları bol miktarda spor denilen üreme parçacıkları oluşturur, yağmakta olan yağmur, toprak içerisinden bu parçacıkları yükselterek, solunumla beraber burunda toprak kokusunun hissedilmesine neden olan bu parçacıklar, bu kokuya sebebiyet oluşturur. Havada yağmur sebebiyle ile artan nemle birleşen sporlar bir nevi aerosol görevi görür.
Yağmur, atmosferde yer alan kimyasallar nedeniyle asidik yapılar olarak bilinir. Yere düştüğü zaman genel anlamda bu asidik yapı sebebiyle aromatik bir reaksiyon ortaya çıkar, burada reaksiyona giren maddeler, yüzeyde biriken genelde yağ türevi maddelerdir. Hoş olmayan bir kokudur. Bu kokunun temel özelliği, ilk yağmurda oldukça fazla hissedilmesi, yağmur devam ettikçe yüzeyde bulunan yağsı cisimciklerin seyrelmesi sebebiyle havadaki yoğun koku azalmaktadır.
Sonuç olarak, bazı kişiler bu kokuyu severken, diğer grubun yağmur sonrası aldığı kokuyu hoş bulmama nedeni, aslında bu etkenler. yağmurun yağma zamanı, süresi ve o an bulunduğunuz ortam, yukarıda saydığımız etkenleri değiştireceği için, ortama yayılan koku vasfı da değişiklik göstrecektir.
Yazımızın özü olarak diyebiliriz ki Her yağmur aynı kokuyu ortaya çıkarmaz!!!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder