Sıcak İklim Bölgesi Her Geçen Gün Genişliyor

Dünyanın Tropikal Bölgesi Genişliyor ve Bu Durum Endişe Verici...


 


Bilhassa Avustralya’nın Bu durum için onlem alması şart !

Tropik (sıcak) kuşaklar, Güneş’in yılda en az bir kere doğrudan tepede olduğu Dünya alanı olarak ifade edilmekte; bu bölge Yengeç ve Oğlak Dönenceleri aralarında yer almaktadır.

Fakat, tropik kuşak iklimleri Ekvator’un her iki tarafında da yaklaşık 30 derece daha geniş bir alanda ortaya çıkmaktadır. Dünya’nın kurak dönencealtı kuşakları, bu geniş bölgeye bitişik halde uzanırlar. Dünyanın büyük ve sıcak çölleri yer alır.

Araştırmacılar iklim kuşakları form değiştirdikçe, hayvan ve bitki göçlerinin devam ettiğini tespit etti. Ancak biyolojik çeşitlilik ve ekosistem hizmetleri tehdit altında oldukça, değişen şartlara hızlı şekilde uyum sağlayamayan türler yok olmayla karşı karşıya gelecek.

Avustralya’nın zarar görmesi muhtemel



Kurak dönencealtı kuşak sınırı güneye doğru yayılmaya devam ettikçe, Avustralya’nın güneyi bunun kuraklık etkilerine daha fazla maruz kalacak.

Bu sırada kıtanın kuzey kıyıları, daha çok kuzeydeki komşularımıza özgü olan yağmur ve iklim koşulları yaşayabilir.



Bu S.O.S in durumunu azaltmak adına,


Avustralya’nın tamamı boyunca iklim değişikliğine uyum sağlamak gerecek. Güneyde, yansıtılmış kuraklık gidişatlarına uyum sağlamaya odaklanılmak zorunda. Diğer sorunlar arasında daha sık kuraklıklar, daha sıcak dönemler ve sıcak günler, daha yüksek yangın havası tehlikesi ve kıyı bölgelerinde artan deniz seviyeleri bulunuyor.

Gelecekte kuzeyde yaşanacak büyüme tartışmalı. Kuzey Avustralya’daki Gelişim için Hükümet Raporu’nda iklim değişikliğinin hesaba katılmadığınızaten belirtmiştik.

Hükümet raporu, planlı tarım, madencilik, turizm ve toplumsal kalkınmanın gelecek onyıllar boyunca iklimde yansıtılan değişimlere nasıl uyum sağlayacağını açıklamıyor; özellikle de beklenmekte olan çok yüksek miktardaki sıcak gün sayısına.

Örneğin Darwin’de şu anki ortalama bir yılda 47 sıcak gün, fakat yüksek bir karbon salımı senaryosualtında, sıcak günlerin sayısı 2090 yılı itibariyle 320’ye yaklaşabilir.

Eğer kuzey bölgesi hayatta kalacaksa ve Avustralya’nın önemli bir ekonomik bölgesi olarak gelişecekse, etkili iklim uyum taktiklerine ihtiyacı olacak. Bunun şimdi olması lazım; gelecekteki uzak bir zamanda değil.

Bu durum, iklim değişikliğine hükümetin tüm seviyelerinden iki taraflı destek ve kuzey yanlısı bir yaklaşım gerektiriyor. Kuzey boyunca endüstri ile ve etkilenen yerel ve yerli topluluklar ile yakından çalışmak önemli olacak.

Bu sektörlerin birkaç bilimdalıyla ilgili olan ve “kamu yararına” yapılan araştırmalardan elde edilen bilgi ve çözümlere erişimleri olmalı. Bu acil ihtiyaç karşısında, bu gibi araştırmalara uygulanan CSIRO kesintileri ve Ulusal İklim Değişimi Uyum Araştırma Tesisi’nden mali kaynakların kesilmesi, alarm zillerinin çalmasına sebep olmalı.

Keşfedilmemiş iklim bölgesine girdikçe, kamu yararını gözeten araştırmalar daha önce hiç olmadığı kadar önemli ve amaca uygun hale geliyor.

 "" Steve Turton, Çevre Coğrafyası Misafir Profesörü,Avustralya CQÜniversitesi ""



3 yorum:

  1. […] Geoscientist tarafından yönetilen araştırmaya göre Afrika’ya göç etme olayını iklimden dolayı yani 60.000  yıl önce gerçekleştiğini […]

    YanıtlaSil
  2. I simply had to thank you very much again. I do not know the things I might have followed in the absence of the creative ideas provided by you concerning this problem. It seemed to be a real horrifying condition in my view, nevertheless considering this professional avenue you dealt with the issue forced me to leap with contentment. I am just happy for your information and as well , believe you realize what an amazing job your are putting in teaching others using your blog. I am certain you haven't come across all of us.

    YanıtlaSil
  3. Greetings! Very helpful advice on this article! It is the little changes that make the biggest changes. Thanks a lot for sharing!

    YanıtlaSil