Buğday, insanlar tarafından tüketilen toplam kalorinin beşte birine katkıda bulunan, Dünya üzerindeki en yaygın olarak yetiştirilen ürün.
Aynı zamanda, insan genomundan beş kat daha büyük olan 16 milyar baz çiftiyle (DNA'nın yapı taşları) geniş ve karmaşık bir genoma sahiptir. Günümüzün artık risk teşkil eden küresel ısınma'nın sonucu olan kuraklık, buğdayın en hassas olduğu durum olurken ayrıca sele karşı da hassasiyet gösterir ve mahsulün her yıl buğday pası gibi hastalıklarla bezelidir.
Genomunun dizilimi, daha yüksek verim, artırılmış beslenme kalitesi ve geliştirilmiş sürdürülebilirlik ile iklim sorunlarına adapte olan buğday çeşitlerinin çok daha hızlı üretilmesinin önünü açıyor. New Paper dergisinde yayımlanan ekmeklik buğday çeşidi Çin, tam açıklamalı referans genom sunmayı başarmıştır.
Genomunun dizilimi, daha yüksek verim, artırılmış beslenme kalitesi ve geliştirilmiş sürdürülebilirlik ile iklim sorunlarına adapte olan buğday çeşitlerinin çok daha hızlı üretilmesinin önünü açıyor. New Paper dergisinde yayımlanan ekmeklik buğday çeşidi Çin, tam açıklamalı referans genom sunmayı başarmıştır.
Referans dizisinin üretilmesi ve konsorsiyumun ilke ve politikalarının üretilmesi yöntemi, büyük, karmaşık bitki genomlarını sıralamak için bir model sağlamakta ve gıda güvenliğinin ilerletilmesi için uluslararası işbirliklerinin önemini arttırmaktadır.
Yüksek kaliteli bir referans genom sekansının sağlanabilmesi ile, önümüzdeki on yıl boyunca buğdayın iyileştirilmesinin arttırılabileceği ve referans diziler üretildikten sonra mısır ve pirinç ile gözlemlenenlere benzer yararlar buğday içinde sağlanacağı beklenmektedir.
Yeni referans genomu, homeologların ekspresyonunu ile beraber genom geneli analizi veya benzer olan ancak farklı atalara ait genomlarda ortaya çıkan gen kopyalarını tespit edebilmek amacıyla kullanılmıştır.
Bunlar ekmek buğdayı saptayabilmek, bilim insanlarının poliploid buğdayın temel biyolojisini daha iyi anlamalarına yardımcı olabilecektir. Gen ekspresyon veri kümelerini buğday genom dizisi ile birleştirerek, John Innes Center'dan bilim insanı Ricardo Humberto Ramirez-Gonzalez ve çalışma arkadaşlarıyla, çeşitli dokular, gelişim aşamaları ve buğday çeşitliliği arasındaki homeologlar arasındaki gen ekspresyonu dengesini ortaya çıkarmayı başardılar.
Sonuçta elde edilen veriler ile beraber, çölyak ve WDEIA ile ilgili genlerin nişastalı endospermde (pişirme unu kaynağı) ifade edilebildiğini gösterirken, çeşitli lipit transfer proteinleri ve alfa-amilaz tripsin inhibitör gen aileleri saptanmıştır. Ayrıca, çalışma, çiçeklenme sırasında sıcaklık stresinin ana etkisinin, çölyak ve WDEIA proteinlerinin seviyelerini arttırabildiğini ortaya koymuştur.
Araştırmacılar, “Analizlerimiz, çevrenin rolüne ve insan tüketicileri için sorunlu olan protein seviyelerindeki büyüme koşullarına dair önemli bilgiler sunuyor” dedi. Bu çalışma aynı zamanda gıda endüstrisinde yararlı olan düşük alerjik buğday çeşitlerinin üretimini de katkı sağlayabilecektir.” açıklamalarında bulundular.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder