Uzmanlara Göre 10 Bin Yıl Önce Gelişen Ürünler

Warwick'in Yaşam Bilimleri Okulu'ndaki bununan Profesör Robin Allaby; insanların mahsullerin toplanmasının ilerleyen dönemler içersinde çok kapsamlı olarak geliştiğini tespit ettliler; son Buzul Çağı olarak bildiğimiz büyük değişimler neticesinde; Bu dönemin pirinç, buğday ve arpanın gelişiminde etkili olmaya başladıgını belirtti. Bu dönem bitkileri yabani bitkilerden evcil konuma çeviren bir süreç.

Çalışma, Suriye'nin modern bir bölgesi olarak bilinen Tell Qaramel'de, Einkorn'un otuz bin yıl öncesine kadar etkilenmiş olduğuna dair kanıtlar sunmakta ve pirincin de, on üç bin yıl önce Güney, Doğu ve Güneydoğu Asya'da etkilendiği gösterildi. Ayrıca Emmer Buğdayı, Güney Levant'da yirmi beş bin yıl önce etkilenmiş olduğu kanıtlanmıştır.

Araştırmacılar arkeolojik açıdan ortaya çıkarılan bitki kalıntılarının gelişen gen frekanslarını analiz ederek bu alanlardaki bitki gelişimi zaman çizelgesini oluşturdular. Vahşi bitkiler, tohumlarını yaygın şekilde yaymalarını veya parçalamalarını sağlayan bir gen içeriyor. Bir bitki büyük çapta toplanmaya başladığı vakit, insan faaliyeti bu geni değiştirerek evrimini değiştirir ve bitkiyi tohumlarını yaymak yerine elinde tutmaya ve böylece insan çevresine ve sonunda tarıma adapte etmek için  çalışmalar yapmaya başlamış oldu

 

Bitkiler

Çalışma, ormancılık teknolojisinin ortaya çıkışı ile, ürün ıslahına sekiz bin yıl önce katlanarak uyarlanmış olduğunu, ancak bu seçimin zamanla değiştiğini gösteriyor. Mahsulün evcilleştirilmesine yol açan seçici baskıların onların köklerini çok daha erken tespit etmeye sebeptir. Mahsullerin, otuz bin yıl öncesine kadar evcilleştirmeye doğru itilme derecesine kadar geliştiğini de görmüş olmak; yoğun insan nüfusunun varlığını bize tekrar göstermektedir.

Profesör Robin Allaby, "Bu çalışma, tarımın kökenleri hakkındaki tartışmanın doğasını değiştiriyor ve çok uzun vadeli doğal süreçlerin evcilleştirmeye yol açtığını gösteriyor.
Kaynak:


  • Materials provided by University of Warwick. Note: Content may be edited for style and length.

  • Robin G. Allaby, Chris Stevens, Leilani Lucas, Osamu Maeda, Dorian Q. Fuller. Geographic mosaics and changing rates of cereal domestication. Philosophical Transactions of the Royal Society B, October 2017 DOI: 10.1098/rstb.2016.0429


 

YOU MIGHT ALSO LIKE

3 yorum:

  1. I have been exploring for a little for any high-quality articles or blog posts on this kind of house . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this web site. Reading this info So i am glad to exhibit that I have a very excellent uncanny feeling I found out exactly what I needed. I most undoubtedly will make sure to do not overlook this site and give it a glance regularly.

    YanıtlaSil
  2. Very good written article. It will be supportive to everyone who usess it, as well as yours truly :). Keep doing what you are doing - for sure i will check out more posts.

    YanıtlaSil
  3. Rattling informative and good body structure of content material, now that's user pleasant (:.

    YanıtlaSil