İlkim Değişikliğine Karşı Mücadelede Bol Bol Sebze Tüketirsen Doğru Yoldasın



Birleşmiş Miletler tüketilen gıdaların daha çok sebze ağırlıklı beslenme tarzı ile iklim değişikliğine karşı oldukça yararlı bir çözüm ortaya konacağını belirtti.
Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) toprak kullanımı ve iklim değişikliği ilişkin düzenlediği verilerde, Batı'daki yüksek et ve süt ürünleri tüketiminin iklim değişikliğini artırdığına dikkat çekti. Diğer yandan raporu hazırlayan bilim insanları, topluma bir vejetaryen veya vegan olma çağrısında bulunmadı.
Bilim insanları, hayvancılık için kullanılan toprakla üretilecek sebzelerin daha fazla kişinin doymasının sağlanacağını belirtti.
107 bilim insanının katkısı ile oluşturulan rapora katkı da sunan İngiltere'deki Aberdeen Üniversitesi'nden çevrebilimci olan Prof. Pete Smith, "İnsanlara et yemeyi bırakın diye bir çağrıda bulunmuyoruz. Sadece bazı bölgelerde insanların et yemekten başka bir çaresi bulunmuyor. Fakat Batı'da da çok fazla et yediğimiz göz ardı edilemez.
Compassion in World Farmin isimli oluşumdan Peter Stevenson ise "Et tüketimini azaltmak iklim hedeflerine ulaşmak için büyük önem taşıyor" ifadelerinde bulundu.


IPCC raporunu hazırlayan Bilim insanları üretilen gıdanın hem tüketicilere satış öncesinde hem de satış sonrasında israf edilmesinin önüne geçilecek adımlar atılması hususunda dikkat çekti.
Bu gıdaların bir kısmı muhtaç insanları doyurmak için yardım kuruluşlarına bağışlanabilirken diğer kısmı da hayvan yemi kullanımı için tercih ediliyor.



Rapor İngiliz medyasında: Çocuklarımızın ömründen yemeye devam mı, yoksa?
Rapor İngiliz basınında oldukça dikkat çekmiş The Times gazetesi başyazısında Albert Einstein'ın "Başka hiçbir şey, insan sağlığını ve dünyada canlıların hayatta kalma şansını, vejetaryen bir beslenmeye geçmek kadar artıramaz" sözünü vurguladı.
Times "Yaşadığımız coğrafyada yetişmekte olan mevsim sebzelerini yemek iyi bir başlangıç sayılabilir lakin hepimiz sürdürülebilir bir şekilde yemenin farkına varmalıyız" şeklinde açıklama yaptı.
Guardian köşe yazarı George Monbiot ise "tarım, madencilik ve petrol sektörlerini yeterince eleştirmediği" gerekçesiyle IPCC'nin hazırladığı rapor için "içler acısı" durumda olduğunu belirtti.
Monbiot, hayvancılığa ayrılan toprakların tarıma ayrılması durumunda, hayvan yemi yetiştirmek için kullanılan toprakların da tarıma ayrılacağını ve böylece bugün kullanımda olan toprakların yüzde 76'sında tarım yapılabileceğini verilerini aktardı.
"Bilime bir bütün olarak baktığınızda bu şekilde yemeye devam edemeyeceğimizi görürsünüz. Şimdi bildiklerimiz ışığında harekete geçmeye hazır mıyız yoksa çocuklarımızın hayatından yemeye devam mı edeceğiz?"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder