Turing Ödülü Yapay Zeka Fikninin Babasına Verildi!


A.M. Turing Ödülü, sahibini buldu. Ödül, yapay sinir ağları ve derin öğrenme kavramlarını bilgisayar bilimine göre düzenleyen araştırmaları  sebebiyle Kanada asıllı Yoshua Bengio, İngiliz Geoffrey Hinton ve Fransız Yann LeCun arasında dağıtıldı.

Tam Olarak Bir Milyon Dolar Para ödülü Demek Bu!


Teknoloji dünyasının Bilgisayar sisteminin Nobel‘i olarak ifade edilen A.M Turing ödülü bu dönem yapay zekanın öncüleri olarak gösterilen üç kişi arasında bölüştürüldü. Bu insanlar, Kanada asıllı Yoshua Bengio, İngiliz Geoffrey Hinton ve Fransız Yann LeCun. 
Ödülü veren kurum olan New York merkezli Bilgisayar Makineleri Derneği (ACM) tarafından yapılan açıklamada Yoshua Bengio, Geoffrey Hinton ve Yann LeCun’un yapay sinir ağları ve derin yapay öğrenme kavramlarını bilgisayar bilimine uyarlayan çalışmaları dolayısıyla ödüle layık görüldüğü ifade edildi.


Yapay sinir ağlarını temel alıp kullanan ve bilgisayarların veri örüntülerini algılama ve insan zekasını taklit etmesi görüşünü ilk olarak 1980’ler de gündeme geldiğine vurgu yapılan açıklamada, 2000‘li yılların ilk dönemlerinde Bengio, Hinton ve LeCun’un da aralarında olduğu bir grup bilgisayar uzmanının bu görüşü sürdürmekteki ısrarı sayesinde yapay zekanın bugün sürücüsüz araçlardan, hastalıkların teşhisine çok sayıda teknolojiye yol gösteren hakim paradigma haline geldiği ifade edildi.

Günümüz dönemi içerisinde  kullanılan sürücüsüz otomobiller bu teknolojiler sayesinde kendi başına hareket edebilme özelliğine sahip durumda.

Bengio, Hinton ve LeCun bu ödül ile birlikte bir milyon dolar para ödülünün de sahibi oldular. Ödülün ücretlerini de Google tarafından verildiği biliniyor.

Peki A.M Turing ödülü nedir?

Turing Ödülü, modern bilgisayar biliminin kurucularından biri olan Alan Turing anısına istinaden, 1966 yılından beri her yıl Association for Computing Machinery (ACM) bünyesince bilişim dünyasına katkıda bulunanlara verilen bir ödül olma özelliğindedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder