Mikroorganizmalar Tarafından Uygulanan Hangi Kuvvetler'e Cevap Veriyoruz?


Almanya’daki Max Plank Enstitüsü’nden Dr. Oliver Baumchen ile Finlandiya’daki Aalto Ünivesitesi’nden Dr. Matilda Backholm ,canlı hücrelerin ve mikroorganizmaların etki gösterdikleri kuvvetleri saptayabilmek için bir yöntem oluşturdu. Çalışma ile alakalı makale Nature Protocols dergisinde yayımı gerçekleştirildi.
Canlı hücreler yaşamlarını sürdürmeye ve gelişmeye devam edebilmek amacıyla çevrelerine uyum sağlamak mecburiyetindeler. Yüzeylere tutunmalarından tutalım da başka hücrelerle bir araya gelerek biyofilmler oluşturmaları sırasında meydana gelen bütün süreçler mekanik kuvvetler barındırır. Mikroorganizmalar da bu sıvı ortam içerisinde hareket etmek maksadıyla çevrelerine mekanik kuvvetler uygulamakta. Mikro ölçekte ortaya çıkan bu süreçleri anlamak için hücrelerin ve mikroorganizmaların uyguladığı kuvvetleri ölçmek önem arz etmektedir. Günlük hayatta aşina olduğumuz kuvvetlerle karşılaştırıldığında bu kuvvetler doğal olarak çok küçüktür ve ölçülmeleri meşakkatlidir.
Araştırmacıların geliştirmiş olduğu yöntemde mikro pipetler ve de optik mikroskoplar kullanılmakadır. Mikropipetler, çapı yaklaşık insan saçınınkinden bile daha ufak, içi boş cam iğneler gibidir. Çalışmayı yürütenler, ilk olarak mikroorganizmaları mikropipetin içine almakta. Ardından mikropipetin şeklinde meydana gelen değişimleri bir optik mikroskop aracılığı ile tespit ederek mikroorganizmalar tarafından uygulanan kuvvetleri saptıyorlar. Hesaplama, mikroorganizmalara herhangi bir zarar vermiyor. Bu yöntem kullanılarak mikroorganizmaların ilaçlar, besinler, sıcaklık ve diğer çevresel etkenler karşısında verdiği tepkiler tespit edilebiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder