Bilim dünyasında ses getiren yeni umut verici bir adım daha atıldı. Yunan ve İspanyol doktorlar tarafından, "tıp tarihine" geçecek bu yöntem ile beraber dünya çapında bebek sahibi olamayan çiftlere umut olacağını belirtildi.
İki farklı kadından alınan yumurtanın babadan alınmış olan sperm ile döllendirilmesi sonucunda doğan 2,9 kilogram ağırlığındaki bebek ve 32 yaşındaki annesinin sağlık durumun iyi olduğu açıklandı. Adı aktarılmayan bebeğin, mitokondriyal hastalığı olan kadınların çocuk sahibi olabilmesi amacıyla geliştirilen bu yöntemle doğan ikinci bebek olma özelliğinde.
Daha evvel Ürdünlü bir kadın 2016'da Meksika'da bu yol ile çocuk sahibi olmuş, fakat doğum etik açıdan tartışmalara sebebiyet vermişti.
Mitokondriyal hastalıklar anneden bebeğe aktarılıyor. Her 6 bin 500 bebekten biri,oldukça sıkıntılı mitokondriyal hastalıkla doğmakta.
Mitokondriyal hastalıkla doğan çocuklarda enerji eksikliği sebebiyle vücut, yapması gereken rutin fonksiyonlarını yerine getirmekte büyük problem yaşıyor. Hücrelerde hareketi aktaran kısımların hasar görmesiyle meydana gelen hastalık kas güçsüzlüğü, körlük, kalp yetmezliği ve hatta ölüme dahi yol açabilmekte.
'Kadınların kendi genleriyle bebek sahibi olma hakkı artık Mümkün'
Atina'daki "Yaşam Enstitüsü" Başkanı olan Dr. Panayiotis Psathas, "Bir kadının kendi genleriyle artık anne olabilme hakkı gerçeğe dönüşüyor" ifadelerine dikkat çekti. Psathas "Yardımla üreme tedavisindeki bu uluslararası katkı ile birlikte, daha önce tüp bebek girişimleri başarısız olan veya mitokondriyal genetik problemi var olan kadınların sağlıklı bebek sahibi olmasına fayda sağlayabileceklerini belirttiler.
'Denemelere 24 kadın daha katıldı, sekiz embriyo hazır'
Yunan doktorların bir arada çalışma yürüttükleri İspanyol "Embryotools" adlı merkez denemelere 24 kadının dahil olduğunu ve sekiz embriyonun anne adaylarının rahmine yerleştirilmeye hazır olduğunu aktardı.
İngiltere'de hükümet, İskoçya'nın Newcastle kentinde geliştirilen bu yönteme Şubat 2018'de onay verilmişti.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder