Beyin 90 Yaşına Kadar 'yeni hücre' Üretmeye Devam Ediyor


Bilim insanları, insan beyninin 90'lı yaşlarına dek yeni hücre üretmeyi sürdürebildiğini ortaya koydu.

İspanya'da gerçekleştirilen çalışma doğrultusunda beynin hafıza ve ruh halini yöneten kısmı olan hipokampüs, yaşlılıkta dahi taze hücre ortaya koyabiliyor.

Fakat Alzheimer hastalığının ortaya çıkmasıyla, beyindeki yeni hücre sayısında düşüş söz konusu oluyor.

Yeni bulgular, Alzheimer'ın erken teşhisine de katkıda bulunabilir Aslında yaş ilerledikçe üretim yavaşlıyor. Nature Medicine tıp dergisinde yayımlanmış olan çalışma için, 43-87 yaş aralığında hayatını kaybetmiş olan 13 kişinin bağışlamış olduğu beyin dokuları incelendi.

Deneklerin tamamı ölmeden önce nörolojik yönden sağlıklı durumdaydı. Madrid Özerk Üniversitesi'nden María Llorens-Martín, ekipçe yaptıkları incelemelerde sağlıklı beyinlerde yeni nöronlara rastladıklarını fakat söz konusu bu nöronların sayısının yaş ilerledikçe azaldığını belirtti. 40 ve 70 yaşları arasında beyindeki yeni hücreler 40 bin milimetreküpten 30 bin milimetreküpe kadar düşüş gösterdi.

Alzheimer hastaları

Araştırmacılar daha sonra, ölmeden önce Alzheimer teşhisi konduğu bilinen 52 ile 97 yaş aralığında deneklerin beyin dokularını ele aldı. Alzheimer hastalarında da yeni beyin hücrelerinin oluştuğuna dair izler görülüyordu lakin sağlıklı beyinlere oranla yeni hücre sayısı çok daha düşüktü.

Alzheimer'ın daha ilk safhalarında olan beyinlerde, sağlıklı beyinlerdeki yeni hücrelerin yarısı ya da daha azı kadar yeni hücreyle karşılaşıldı. Günümüzde ise bazı insanların yetişkinliğe eriştiğinde beyin hücresi 'kotasını' doldurduğunu, bazıları da yaşlılığa kadar beynin yeni nöronlar ürettiğini belirtiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder