Bağırsak Floramızdan Birkaç Bakterinin Eksilmesi Depresyon Sebebi !

depresyon

Bilim insanları tarafından bağırsak florası içerisinde mutualist biçimde yaşayan bazı bakteri türlerinin zihinsel sağlık yönünden direkt ilişkili olduğunu kanıtlamayı başardılar.
Çalışma doğrultusunda, bağırsak içerisinde yer alan birkaç bakterideki eksilmenin olması, insan davranışlarını etkileyip değiştirebiliyor ve depresyona sebebiyet veriyor.
Belçika'daki Flaman Biyoteknoloji Enstitüsü (VIB) ile Leuven Üniversitesi, 2012 yılından bu sürece dek 5 bini aşkın gönüllünün dışkı örneklerini incelemeye tabi tutuyordu. ‘’Flaman Bağırsak Flora Projesi‘’ isimli proje doğrultusunda, mutsuz veya depresyondaki insanların bağırsak sirkülasyonları ele alınarak incelendi. Bulgular doğrultusunda, bağırsak florasıyla depresyon arasında ciddi bağlantıların olduğu ortaya konmuş oldu.
Flaman Biyoteknoloji Enstitüsü'nden Prof. Dr. Jeroen Raes, depresyon içerisinde yer alan insanlarda, mutlu insanlarda yer alan bazı bağırsak bakterilerinin daha az olduğunu saptadıklarını açıkladı.
Bu ifadeler doğrultusunda denebilir ki, depresif insanlarda bilhassa 'Dialister' ve 'Coprococus' isimli bağırsak bakterisi ciddi ölçüde düşük miktarda. Bu iki bakterinin ortak noktası, bağırsakta iltihabı baskılayan maddeler sentezlemesi.
Prof. Dr. Raes, "Bu oldukça ilginç. Neden diyecek olursanız, diğer araştırmalardan elde ettiğimiz bulgulara göre biz, depresyonun bir sinir sistemi iltihabıyla ilişkili olduğunu öğrenmiştik" diyor.

Nedensel Bağlantı Hususunda Çalışmalar Devam Ediyor


Flaman uzman, bu nedenle bağırsak iltihabı ile depresyon arasında bir bağlantı olduğunu belirtiyor.
Belçikalı araştırmacılar, bağırsak florası ile depresyon arasındaki bağlantının kanıtlandığını vurguluyor. Ancak nedensel bağlantı konusunda araştırmalar sürüyor.
Prof. Dr. Raes, farelerde yapılan deneye göre bağırsak florası, davranış değişikliğine neden olduğunu söylüyor. Yani, bağırsak florasındaki değişim depresyonu tetikliyor.
Flaman araştırmacılar, insan sinir sistemi ile etkileşime girebilecek bakterileri tanımlamak için bir bilgisayar tekniği geliştirdi.
Şimdi, bağırsak florasının insan davranışlarını somut olarak nasıl etkilediği araştırılıyor. Uzmanlar, gelecekte bağırsak florasından elde edilen bakterilerin ilaç olarak kullanılabileceğini ve depresyonlu hastalarda eksik olan bakterilerin bu sayede tamamlanarak, hastalığın tedavi edilebileceğini düşünüyor.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder