Zayıf Kalmanın Kilit Noktası Aslında Genlerimizde Gizli



Bilim, belli kesimlerdeki insanların niçin aşırı zayıf bazılarının ise neden kilo almaya açık olduğunu uzun zamandır araştırıyordu. Ve artık sebeplerini biliyorlar
Çalışmalar, belli bazı genlerin zayıf kalmakla doğrudan ilişkili olduğunu bizlere gösteriyor. Uluslararası araştırma ekibi, zayıf insanların bir bölümünün gerçekten de "şanslı" genlere sahip olduğunu ispatlıyor. Bazı insanlar için zayıf kalmak doğru beslenme ile veya sağlıklı yaşam biçimininin yanı sıra genetik yatkınlıkla bağlantılı. Çalışmanın sonuçlarına, PLOS Genetics isimli hakemli bilimsel dergiden de ayrıca erişebilirsiniz.
Geride bıraktığımız yıllar içerisinde bilim insanları aşırı kilolara neden olabilecek yüzü aşkın genetik farklılık tespit etmişti; ancak zayıf insanlar üzerine genetik çalışmalar daha az miktardaydı. Bu araştırma için, İngiltere'de yaşayan 1600 sağlıklı zayıf insanın (vücut kitle endeksi 18'in altında olmasına özen gösterilerek) DNA örnekleri, 2000 obez ve 10.400 normal kiloda insanın DNA'larıyla karşılaştırma işlemi gerçekleştirildi.
Bilim insanları, yaşam profilleriyle ilgili detaylı sorular yönelterek yeme bozukluğu var olan kişileri çalışmanın dışında bıraktı. Araştırmacılar, obez insanların bilhassa belirli genlerinin aşırı kilo alma ile doğrudan bağlantılı olduğunu tespit ettiler. Söz konusu bu genler zayıf insanlarda daha az miktarda gözlemlenirken, zayıf insanların genlerinde sağlıklı zayıflıkla ilgili olduğu anlaşılan farklı bölgeler keşfedildi.

Daha Az Miktarda Yargılama Yapılmalı 

Cambridge Üniversitesi'nden çalışmanın sorumlu bilim insanı Prof. Dr. Sadaf Farooqi, insanları, diğer insanların kilolarıyla ilgili olarak ön yargılı olmamaya davet ediyor.

"Bu çalışmada görüyoruz ki bazı insanların düşünülenin aksine, zayıflığın illa ki nefsine sahip olabilmekle ilgili bir konu olmadığı gösterilmiş oluyor. Zayıf insanlarda aşırı kiloya neden olacak daha  az miktarda gene sahip. İnsanları kilolarından dolayı yargılayıp hüküm vermek çok kolay fakat bilim, durumun düşnülenden çok daha karmaşık olduğunu ortaya koyuyor. Sanılanın aksine kilolarımız üzerinde çok daha az kontrolümüz söz konusu." dedi
Bilim insanları, bu çalışmanın ardından bir sonraki adımın, sağlıklı zayıflıkla ilişkili genleri tek tek tespit etmek olduğunu belirtiyor. Bu bilgiler vasıtasıyla yeni bir diyetin ortaya çıkıp çıkmayacağı ise uzun vadede gözlemlenecek bir konu.

Genetiğin Rolü

Bu çalışmanın kapsamlı ve önemli bir çalışma olduğunu belirten Londra King's College Üniversitesi'nden Beslenme ve Diyetetik Profesörü Tom Sanders, "Görüyoruz ki özellikle genç yaşta gelişen obezite genetik olarak belirleniyor ve zayıf insanların genetiği genel nüfustan farklı." açıklmasında bulundu.
Sanders, " Ancak sıklıkla obezite yetişkin insanlarda hareketsiz yaşam biçimi ve yüksek kalorili yiyeceklerin aşırı tüketimine bağlı olarak ortaya çıkar" ifadesini de eklemeyi ihmal etmedi. King's College Üniversitesi'nden Profesör Tim Spector birçok ülkede nüfusun üçte birinin buna rağmen zayıf kalmayı başardığını da kaydetti.
"Bunların bir bölümü genetik olarak zayıflığa meyilli olsa bile yaşam tarzı ya da bağırsak mikropları gibi başka önemli faktörlerin de etkili olduğunu umutmamalıyız."
Sağlık uzmanları, genetiğiniz veya kilonuz ne olursa olsun sağlıklı beslenme ve egzersizin önemini koruduğuna işaret etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder