Bebekleri Uyuttuğumuz Halde Sallamak Zihinlerini Geliştirir mi? Yoksa Aksine Bu Bir Problem Mi?

zeki bebekler

Aile bireyleri yüzyıllar boyunca bebeklerini sallayarak onları daha hızlı uyuttuğunun farkına varmıştır.
Ancak uyku halinde iken bebeği sallamaya devam etmenin sonuçları üzerine bugüne değin çalışmalar sınırlı kalmıştı. İngiltere'de yayımlanmış olan The Daily Telegraph gazetesinin okuyucularına duyurduğu yeni bir çalışma doğrultusunda uyku esnasında hafif bir şekilde sallanmak hem uyku kalitesi için hem de zekanın gelişimi için önemli bir tetikleyici durumunda.
Cenevre Üniversitesi'nde bulunan bilim insanları yetişkinler üzerinde gerçekleştirdikleri deney doğrultusunda 18 yetişkini birer gece normal yatakta, birer gece de hafifçe sallanan yatakta uyutma işlemine tabi tuttu. İçlerinde kalp atış hızı, solunum ve beyin aktivitesinin de var olduğu çeşitli fiziksel özellikleri ele alan bilim insanları, sallanan yatakta uyumaya yönelen yetişkinlerin daha kolay bir şekilde uykuya geçtiklerini, daha uzun vakitçe derin uykuda bulunduklarını ve gece süresince daha düşük "mikro uyanma" yaşadıklarını tespit etti.
Bilim insanlarından oluşan ekip sonuçları, sallanma sürecinin devam hali beyin dalgalarınında değişiklikler oluşturarak daha derin uyku sağladığı sonucuna varılmasını sağlıyor. Sallanmak diğer taraftan thalamo-kortikal ağların senkronizasyonunu da tetikliyor.
Sallanmanın hafıza üstündeki sonuçlarını ölçmek için uykuya geçmeden evvel öğrenmiş oldukları kelimeleri tekrar uyanmasının ardından hatırlamaları istenen deneye tabi olmuş bireyler, sallanan yatakta yattıkları geceden sonra çok daha başarılı sonuçlar ortaya koydular.
Deney içerisinde tercih edilen yataklar az miktarda sallanma sistemine sahip yataklardan oluşuyordu: Dört saniyelik periyotlarda 10 cm hareket etmekteydiler.
Aslında birçok insan farkına varmasa da gündelik hayatta sallandıkları vakit rahatlıyorlar. Düşünsenize aramızda arabada ya da tren içerisinde çok daha rahat ve hızlı uyuma eğilimi olan yetişkinler bulunuyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder