Kemoterapinin Yan Etkilerinden Artık Kurtulmak Mümkün

Bilim insanları, kanser hastalarına yönelik uygulanan kemoterapinin, yan etkilerini düşürme hususunda umut verici bir gelişmeden bahsediyor.
Bilim insanları, kanserli tümöre hedef alarak kullanılan kimyasal ilaçların, damara ilave edilen süngerimsi emici cihaz vasıtasıyla kan dolaşımına girmesinin durdurulması ile yan etkilerinin ciddi bir oranda azaltılabileceğini gösteren deneyler gerçekleştirdi.

ACS Central Science isimli bilimsel yayında aktarılan sonuçlar doğrultusunda, kemoterapinin bulantı ve saç dökülmesi benzeri yan etkilerinin giderilmesi yönünde umut verici olduğu söylenebilir.
Çalışmanın yürütücüleri, şuana dek yalnızca domuzlar üzerinde gerçekleştirilen yöntemin insanlara uygulanacağı yeni testler yapmak için çalışmalara başladı.
California Üniversitesi'nden Dr. Nitash Balsara,  söz konusu deneylerin iki yıl içinde başlayabileceğini ifade ediyor.

Peki, Bu İşlem Nasıl Uygulanabilir?
Tüp şeklinde olan bu süngerimsi emici cihaz üç boyutlu yazıcılarda basıldığından her hastanın ihtiyacına göre şekillendirilebilecek. Cihazın orta kısmında bulunan özel bir katman sayesinde kemoterapi ilaçları emilebiliyor, ayrıca delikli yapısıyla beraber normal kan akışı sürekliliğini koruyup engellenmemiş oluyor.
Domuzlarda gerçekleştirilen deneyler ile beraber, 'doxorubicin' isimli kemoterapi ilacının yüzde 64'ünün dolaşımdan temizlendiği göstermeyi başardı.
Söz konusu cihaz kemoterapi esnasında yerleştirilip ardından da çıkarılıyor ve yeni kemoterapide yeni bir cihaz ile devam etmek gerekiyor. Dr Balsara, ilaçların yarısının dahi emilmesinin hasta üzerindeki olumsuz etkilerin büyük ölçüde azalmasını sağlanacağını ifade ediyor.
İngiltere Kanser Araştırmaları Vakfı'nda Prof Steve Rannard ise bu araştırmayı "kemoterapinin yan etkilerini azaltmada heyecan verici yeni bir method" olarak gördüğünü söylüyor.
Kemoterapi, hayat kurtaran önemli bir tedavi, ancak kanserli dokuların yanı sıra sağlıklı dokular üzerinde de yan etkide bulunduğunu söyleyelim. Bu çalışma, kan içerisindeki yüksek miktarda etkisiz yada zararlı ilacın temizlenebileceğini göstermiş olduğu için bu soruna etkili bir çözüm getirebilecektir. Ancak bu tekniği insanlara uygulamaya başlamadan evvel tekniğin güvenli olduğundan emin olmamız lazım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder