İnsan Beyninde Yeni Tespit Edilen Kısım Bizleri Benzersiz Kılacak

beyinde keşfedilen yeni kısım

Ünlü fizikçi Michio Kaku insan beynini var olan evren içerisindeki en karmaşık nesne olarak ifade etmiş. Gerçekleştirilen pek çok araştırmada devamlı yeni bir şeyler keşfedilmesi bu sebeple çok ilginç değil. Prof. Paxinos dünyaca ünlü bir beyin haritacısı olarak bilinir. Şuan da Avustralya Nörobilim Araştırması’nda görev yapıyor ve emeklerinin karşılığı olarak, beyin içerisinde Endorestiform Nucleus ismini verdikleri yeni bir bölge keşfettiler. Aslında profesör bu kısmın varlığından 30 yıldır şüphe ediyordu Ancak günümüzdeki görüntüleme teknolojileriyle beraber ancak tam emin olunabildi. 

Endorestiform Nucleus ‘un ne görevi yaptığı tam bilinemese de, beyin ile spinal kord arasındaki bağlantının çevrelerinde cerebellar peduncle ‘in alt kısımlarında bulunuyor. Beynin bu alanı duyusal ve motor bilgiyi bir arata getirerek denge, postürü sağlıyor ve motor kontrole önemli ayar yapıyor. Bu seneple Prof. Paxinos bu yeni bölümün motor hareketlerin ince ayarında rol üstlenebileceğini, Parkinson vb. motor nöron hastalıkların tedavisinde rol oynayabileceğini tespit etti.

Bu arada Endorestiform Nucleus  öyle ki, sadece insanlara özgü bir yapı… 

Bu alan ciddi anlamda çok şaşırtıcı ve diyebiliriz ki; rhesus maymunları ve çalışılmış olan diğer hayvanlarda buna yer yok. Bu yer belki de insanları büyük beyin boyutumuzun dışında benzersiz kılıyor,” şeklinde konuşuyor Prof. Paxinos ancak buna rağmen, Prof. Paxinos ilerleyen dönemlerde en yakın yaşayan akrabamız sayılablecek şempanzelerde bu bölümü  incelemek için çalışmalara başlayacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder