Genetik Tıraşlama İle Einstein Beyinli Çocuklar Yapılabilir Mi?

genetik tıraşlama

Günümüz koşullarında genetik müdahale söz konusu olabilir mi, diyelim ki evet, bu ne kadar etik sayılabilir? Ama ne dersek diyelim, bu çağımızın en gizemli sorunsallarından birini oluşturduğu aşikar

Zeka veya kişilik gibi özellikleri etki altına alan genler genel mana da küçük etkiler oluşturur ve pleiotropik olarak da konuşulabilir. İnsanın bu ve bunun benzeri karmaşık yönleri için genetik varyantlar bulmak oldukça sıkıntılı.
Hadi bir örnek vereyim, bir insan düşünün ve bu insanın adalet duygusunu etkileyen tüm gen varyantlarını bildiğimizi varsaydığımız halde dahi, yine de bu gen varyantlarının ve bu varyantların farklı kombinasyonlarının kişinin yetiştirilmiş olduğu ortamla ne şekilde etkileşeceğini veya kişinin hiç öngörülmemiş koşullar ile karşılaştığı zaman ne tepki göstereceğini kestiremiyoruz. Başka bir şekilde ifade edersem, insan türünü daha sağlıklı, kuvvetli ve bilgili hale getirme çabamız, istenmeyen sonuçlar ile karşı karşıya kalmamıza neden olabilir. Eğer ki farz ettiğimiz bu genlerin, tüm etkilerini ve diğer genler ve çevre ile olan etkileşimlerini öğrenmeden incelemeye kalkarsak her türlü şeyi aslında bilmeden de değiştirmiş oluruz.
Şu anda, belirli fiziksel özellikler ya da kişilik özelliklerinin istenmeyen olduğunun kanaatine varabiliriz, ama bu özellikler gelecekteki nesiller tarafından tamamen farklı bir ışık altında da görülebileceğini söyleyemez miyiz? Elbetteki söyleyebiliriz.
  • İnsan kültürü ya da insan yaşamı, sağırlık,intersekslik ya da trizomi 21 (down sendromu) olmadan daha iyi olabilir mi?
  • Eşcinselliği, ana rahminde hormon dengesizliklerinin sebep olduğu bulunmuş olsaydı, genetik müdahaleyle bu durumu tedavi etmek etik sayılabilir miydi?

İyileştirme teknolojilerine denk olmayan erişimler, toplum içerisindeki eşitsizlikleri tehlikeli oranda arttırabilir. 

Hadi güvenli genetik geliştirme araçlarının kullanıma sunulacağını düşünelim.

Güçlü toplumlar bu teknolojiyi, yoksullar ve güçsüzler üzerindeki egomonyasını devam ettirebilmek adına kendilerini daha çekici, güçlü ve akıllı kılmak için değerlendirebilir. Gen teknolojisini kendi emelleri, narsisizmleri için bir yol olarak kullanacaklarından endişe duyuyorum.. 
Anlattığım bu durum oluşur ise, kalıcı ve kaçınılmaz bir alt sınıfın yaratıldığına şahit olabiliriz. Güçlü olanların kötü niyetleri olmasa söz konusu olmasa da, eşit erişim konusunda uyanık olmadıkların için, dezavantajları toz içinde kalabilir.

Aslında genetik müdahale ile süper zekalara sahip çocuk ortaya koyma fikri 1980 ile 1999 yılları arasında ciddi olarak yaşanmış.

Robert Klark Graham isimli bir bilim insanı yalnızca belli bir iq seviyesinin üstünde donörleri kabul etmekteydi ve bu donörlerin içerisinde nobel ödülü almış meşhur insanlar da yer alıyordu. Yanlış hatırlamıyorsam annelerin de belli bir iq seviyesinin üzerinde olması şartı aranıyordu, söz konusu donörlerin çoğunluğunun belli bir sanat dalında da üstün yetenekleri bulunuyordu. Geçen sene bu konunun bir belgeselini dahi izlemiştim ve bu yöntem ile beraber dünyaya getirilen çocuklarla konuşmalar gerçekleştirilmişti, bu çocukların çoğu da birçok konuda yeteneğe sahiplerdi. Vikipedia'dan araştırınca 218 çocuk bu yollarla dünyaya getirilmiş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder