Uyandığımızda Bazen Neden Etrafı Bulanık Görürüz?

Uyanamamak

Bazen uykumuzdan uyandığımız zamanlarda görme yetimiz bulanık olabiliyor. Bu konunun bilimsel yönlerini araştırdık ve bulanık görme sebebimizin neden kaynaklandığını anlamaya çalıştık ve sonucunda güzel bir yazı hazırlamış olduğumuzu düşündük.

İnsan Gözünün devamlı nemli ortamda bulunmasını sağlayan ve bazal gözyaşı ismi verilen sistem 3 bağımsız katmandan meydana geliyor. En dış katman olarak nitelendirilen lipid ya da yağ katmanı gözyaşının su olan kısmının hızlıca buharlaşmasını bloke ediyor. Yapının orta katmanı niteliğini taşıyan su katmanı isimli bölüm de içinde taşıdığı suda çözünebilen proteinler sayesinde korneayı ve gözü oluşturan diğer hücreleri beslerken diğer yandan nemli tuttulmasını da sağlıyor. 

En iç katmandaysa ifade ettiğimiz su katmanının göze daha iyi oturmasını ve gözün her bölümüne dağılmasını sağlayan mukus katmanı mevcuttur. Tüm bu 3 katman beraber gözyaşı filmi tabakasını meydana getiriyor.

eye lipid layers stock ile ilgili görsel sonucu

Bazı geceler uyur halde iken gözlerimiz çok düşük olarak  sayılabilecek bir halde açık olduğunda ortadaki su katmanında buharlaşma söz konusu oluyor ve geriye yalnızca yağ ve mukus katmanı kalıyor. Bu iki katman da kuruduğunda göz küremizin üst kısmında veya göz kapaklarımıza yapışmış halde beyaz veya yapışkansı bir yapı ortaya çıkıp uyandığımızda görüşümüzü bulanık hale getiriyor.

YOU MIGHT ALSO LIKE

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder