Kolesterol Düşürücü İlaçlar Kahverengi Yağ Dokusunun Aktivitesini Olumsuz Etkiliyor

kolesterol ilaçları

Kilo aldığımızda biriktirdiğimiz yağ, beyaz yağ dokusu (WAT) olarak bilinen bir tür yağ dokusundan oluşur, fakat kahverengi yağ dokusu (BAT) olarak bilinen bir diğer yararlı yağ türü, ısı üretmeye ve böylece vücut sıcaklığının ayarlanmasında yardımcı olur. Her ne kadar yetişkinler çok az BAT'a sahip olsalar da, kışın vücut ısısını düzenleme konusunda daha iyi olanlarda, diyabet gelişimi ya da aşırı kilo alma olasılıkları daha düşüktür.

İsviçre'deki ETH Zürih'teki bilim adamlarının başkanlığındaki uluslararası bir araştırma ekibi, genellikle reçete edilen kolesterol düşürücü statin ilaçlarının, yetişkinlerde faydalı MET miktarlarının azalmasına yol açan bir biyokimyasal yol üzerinde etkili olduğunu keşfetti. Ekibinin vitro  çalışması ve in vivo farelerde yaptığı çalışmalar doğultusunda, genetik veya farmakolojik olarak mevalonat yolunun inhibe edilmesinin, kahverengi yağ dokusunun fonksiyonunda azalma ve beyaz yağ hücrelerinin "esmerleşmesini" yararlı BAT'ın etkilendiğini göstermiştir. Binlerce insanın sahip olduğu bu durum bir kohorttan görüntüleme verilerini retrospektif olarak inceleyen bir çalışma da statin kullanımının aktif BAT ile ters orantılı olduğunu ortaya koydu. Daha sonra sağlıklı gönüllülerde yapılan küçük ölçekli prospektif bir klinik çalışma, statin fluvastatinin, insan BAT'ında termojenik gen ekspresyonunu azalttığını da bulundu.

ETH Zürih'teki translasyonel beslenme biyolojisi profesörü olan Christian Wolfrum başkanlığındaki araştırma ekibi, belirlenen yolun terapötik bir hedefi temsil edip edemeyeceğini görmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulacağını söylüyor. Raporlama Hücre Metabolizma , araştırmacılar daha fazla klinik çalışmaya bu sonuçları kanıtlamak için ve protein jeraniljeranilasyon veya bireysel küçük GTPases yağ hücrelerinin termojenik aktivitesini teşvik etmek ve böylece tüm vücut enerji harcamasında  faydalı tedavi stratejilerinin ortaya konabilmesi için uygun olup olmadığını belirlemek için değerlendirilebilir ”olduğunu yazdı . ”Yayınlanan bu makale,“ Protein Prenilasyonunu Etkileyerek Farelerde ve Erkeklerde Adipositlerde Kahverengilaşmayı Önleyen Mevalonat Yolu'nun İnhibisyonu ”olarak adlandırılmıştır .

Wolfrum'un ekibi yıllardır BAT'ı araştırıyor ve beyaz adipositlerin kahverengi yağ hücrelerinde nasıl “esmerleşmeye” maruz kaldığı sorusunu araştırıyor. Onların in vitro çalışmaları, kolesterol üretiminin merkezi olan yolun ve özellikle de protein geranilguranil pirofosfatın önemli bir rolününün varlığını vurguladı. Daha önceki çalışmalar, kolesterol yolunun aynı zamanda, geranygeranil pirofosfatı azaltmak için statinlerin fonksiyonunun merkez olduğunu göstermiştir. Bu, araştırmacıları statinlerin kahverengi yağ dokusu oluşumunu da etkileyip etkilemediğini araştırmaya yönlendirdi.

Her ne kadar rapor edilen çalışmalar statinlerin kahverengi yağ dokusundaki aktivitesi üzerine olumsuz bir etkisi olduğunu öne sürse de, Dr. Wolfrum bu ilaçları kullanmayı bırakmamanın önemini söylüyor. “Ayrıca statinlerin kardiyovasküler hastalıkları önlemenin bir yolu olarak inanılmaz derecede önemli olduğunu da düşünmeliyiz” açıklamasında bulunuyor.

Buna rağmen, bağımsız araştırmalar gösteriyor ki, yüksek doz statinlerin diyabet geliştirme riskini biraz daha fazla olabileceğini göstermiştir. Wolfrum, “Bu iki etkinin - kahverengi yağ dokusunda azalma ve hafifçe artan diyabet riski ile ilişkili olabilmesinin” mümkün olduğunu belirtti. 

Bu, daha fazla araştırma gerektirecek bir soru aslında ve ispatlanmış olsa bile, temel mekanizmaların tanımlanması için kişisel tedavi yaklaşımlarının geliştirilmesi gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder