Kanserde Tümörlerin Tekrar Gelişmesini Engelleyecek Nano-Jel

tümör için nono-jel sprey

Kanser tedavilerinde temel manada cerrahi bir operasyonla tümörler alınabilse de, her vakit bu tek başına yeterli olmayabiliyor. Zaman içerisinde birkaç kanser hücresi yeniden çoğalmayı sürdürebiliyorken yeni oluşturulan bir nano sprey jel ile beraber ameliyat sırasında bu jel uygulandığında ,yeniden tümör oluşumunu engellenebileceği kaydedildi.

Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi’nden (UCLA) bilim insanlarının önderliğindeki araştırma ekibi, vücudun bağışıklık sisteminin kanser hücrelerini daha iyi çözümlemesini sağlayan muazzam bir jel geliştirdiler. İnsan dokusu içerisinde yavaş bir şekilde çözülen kalsiyum karbonat nano parçacıklardan oluşan özel bir jel ortaya koymayı başardılar. 

Nanoparçacıklar kanser hücrelerinin bağışıklık sisteminden korunabilmek adına tercih ettikleri özel bir proteini inhibe eden antibadilerle kaplıyor. CD47 proteini insan vücudundaki birçok hücresel prosesler için önem ifade ediyor. Bu temelde antikorlara her şeyi yememeleri için ” beni yeme” sinyali yolladığını belirtmek çokta absürt olmayacaktır. 


kanser ve tümör


Ama ne yazık ki kanserli hücreler zeki bir şekilde ortama bol miktarda CD47 göndererek bağışıklık sisteminin kontrolünden kaçmayı başarır. Tümörün alınmasının ardından bu bölgeye CD47 antibadileri uygulaması yapılarak, bağışıklık sistemince kalan kanserli hücreleri daha basit bularak, imha edebilir. Samueli Mühendislik Okulu’nda biyo-mühendislik profesörü ve projedeki araştırmacılardan biri olan Zhen Gu,


“Bu sprey jel kanser tedavisinin karşısındaki büyük engellerden birine karşın büyük umut vaat ediyor. Kanserin en önemli özelliklerinden biri de yayılmasıdır. Kanserli tümörler yeniden üreyebilir veya metastaz yaptığında % 90 civarı ölümle sonuçlanıyor. İşte bu riski azaltabilecek ve düşük toksisiteye sahip bir şey geliştirmek oldukça memnuniyet verici bir gelişmedir.” 


Farelerde gerçekleştirilen ilk testler gerçekten çok umut vaat eden sonuçlar sunarken, tümör gelişimini engelleyen ve hayvanların hayatta kalma olasılığını % 50 arttırıldığı görüldü. Eğer beklenen kontrol gerçekleşirse, görebiliyoruz ki, jel yalnızca tümörün tekrardan büyümesini engellemekle kalmazken, aynı zamanda metastaz olmasınında önüne geçiyor. Araştırmanın baş yazarı Qian Chen, 


 “Ayrıca jelin bağışıklık sistemindeki T hücrelerini aktive ederek, onları kanser hücrelerine karşı bir saldırı hattı kuracak hale getirebildiğini, öğrendik,”
açıklamasını yapıyor. 

İnsanlar üzerinde denemelere başlanmadan önce hali hazırda yapılması gereken bazı çalışmalar var. Diğer yandan en etkin dozu tespit etmek ve nanoparçacıkları optimize etmek şart. Araştırma Nature Nanotechnology dergisinde yayınlandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder