Düşündüğümüz zaman bir zürafanın ipliği iğne içerisinden geçiremeyişini elbette ki anlayabiliriz fakat Homo Sapiens'in en yakın akrabaları dahi bu özelliğe sahip değiller, yalnızca biz ipliği iğneden geçirebiliyoruz.
Doğada milyonlarca canlı türü olduğunu söyleyebiliriz. Fakat bir iğne içerisinden ipliği geçirebilecek kaç canlı var sizce? Bu kadar ince işçiliği elbetteki insanlar yapar lakin Nasıl Yapar?
Bilimsel olarak bize çok yakın akrabalarımız olan diğer primat türlerinin herhangi biri bir iğneden bir ipliği geçireme kabiliyetine sahip değildir. Nedeni ise beyinleri değil, kaslarıdır. Demem o ki beyinleri bu durumu istese ve yapabilse bile kasları buna izin vermiyor malesef.
Konuyu detaylandırmadan önce isterseniz kasları bir ele alalım;

Normal şartlarda sinir hücreleri liflerin içinde bulunan sarkomer ve fibrillere doğrudan müdahale edemez. Ancak insanda doğrudan etki edebilmesi söz konusudur. Bunu fibrillerin arasında yer alan T tübül isimli kanallar vasıtası ile yapmaktadır. Sinir hücrelerilerimiz T tübüller de sonlanır. T tübüller fibrillerin aralarına kadar girer (t tübül-er bağlantısı). aşağıda t tübülü görebilieceğinizi belirtmek isteriz.

Bu anlattığım size bütün lif yerine sadece belli fibrilleri kasma yeteneği oluşturmaktadır. Yani diğer canlılardan ayrılarak siz lifi değil fibrilleri kasmış olursunuz. Daha basit anlatırsam, diğer primatlar kaslarına komut verdiklerinde tüm kas lifini kasmakta. Fakat siz milimetrik çaptaki fibrilleri kasarak/kontrol ediyor durumdasınız. Ve bu ise size iğneden iplik geçirebilme özelliğini kazandırmaktadır.
Tabi bu yeteneğe karşı bir bedel olarak sizde, kasın üreteceği gücü azaltırsınız
Çünkü tüm lif içirisindeki fibrillerin bir anda kasılması muhteşem bir güç açığa çıkarabilecekken belli fibrillerin kasılması açığa çıkan gücü çok düşürecektir. Zaten diğer primatlar içerisinde en güçsüz olanı da insan.
Bu fark sayesinde bir goril demir parmaklığı iki eli ile açabilir, fakat insan bunu yapamaz. Bu duruma karşılık bir goril iğneden ipliği geçiremez, ama insan bunu yapabilmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder