Herkesin Cildinde Bulunan Potansiyel Ölümcül Bakteriler ❕

Professor Sam Sheppard


MRSAStaphylococcus epidermidis'in yakın bir akrabası, ameliyat sonrası yaşamı tehdit eden enfeksiyonların ana nedenidir, ancak çoğu zaman klinisyenler ve bilim adamları tarafından göz ardı edilmektedir.

Bath Üniversitesi'ndeki Milner Evrim Merkezi'nden araştırmacılar, bu organizmanın yarattığı tehdidin daha ciddiye alınmasını ve daha yüksek enfeksiyon riski taşıyanlar için cerrahi müdahaleye tabi tutulanlar için ekstra önlemler almaları gerektiğini bildiriyorlar. Bu norma, zararsız gözüken cilt bakterisinde hayatı tehdit eden ve hastalığa neden olan 61 gen kümesi mevcut olduğu tespit edildi.
Bazı vakalarda S. epidermidis'in neden belirli durumlarda hastalığa sebep olduğunu anlamak , gelecekte hangi hastaların ameliyat geçirmeden önce sık rastlanabilir enfeksiyon riski taşıyabileceğini çözümlemeye yararlı olacaktır.
Bunu bir çalışma ile açıklamaya çalışan araştırmacılar, Kalça veya diz eklemi replasmanı ve kırık fiksasyon ameliyatlarından sonra enfeksiyon geçiren hastalardan örnekler aldılar ve sağlıklı gönüllülerin cildinden sürüntü örnekleri ile karşılaştırdılar. 
Sonuçta, hastalıklı ve sağlıklı bireylerden alınan örneklerde bulunan bakteri genomlarının genetik varyasyonlarını karşılaştırdılar. Buradan elde edilen sağlıklı örneklerin çoğunda mevcut olmayan hastalığa sebep olan bu bakterilere ait 61 gen tespit ettiler. Şaşırtıcı olarak, hastalığa neden olan bu genlerin, bakterinin, kan dolaşımında büyümesine yardımcı olduğu, konakçının immün yanıtını önlediği, hücre yüzeyini yapışkan hale getirdiği, böylece organizmaların biyofilm oluşturabileceği ve bunun da bakterileri antibiyotiklere karşı dirençli hale gelebildiği bulunmuştur.

Ekip bu hafta Nature Communications'da çalışmalarını yayınladı .

Bath Üniversitesi'nin Evrim Merkezi'nde biyoinformatik direktörü olan Profesör Sam Sheppard araştırmaya öncülük etti. Şu açıklamalarda bulundu: "Staphlococcus epidermidis temel manada artık ölümcül bir patojen.

“Klinik olarak her zaman göz ardı edildi çünkü laboratuvar örneklerinde kontaminant olduğu ya da sadece bilinen bir cerrahi risk olarak kabul edildiği varsayıldı.

"Ameliyat sonrası enfeksiyonlar inanılmaz derecede ciddi olabilir ve ölümcül olabilir. Enfeksiyon İngiltere'deki ölümlerin neredeyse üçte birini oluşturur, bu yüzden riskleri azaltmak için elimizden gelenin en iyisini yapmamız gerektiğine inanıyorum. En çok kimin enfeksiyon riski altında olduğunu belirleyebilirsek, bu hastaları ameliyat geçirmeden önce ekstra hijyen önlemleri ile hedefleyebiliriz."

Almanya'daki Bioscientia Institute for Medical Diagnostics GmbH'dan Profesör Dietrich Mack şunları söyledi: 
“Protez eklem replasman cerrahisi birçok hastanın bağımsız ve ağrısız bir yaşam sürmesine yardımcı olur, lakin S. epidermidis enfeksiyonu ile durum bir felaket olabilir. Bu enfeksiyonların teşhis edilmesi zordur ve hastalıkla ilişkili genlerin , klinik laboratuarda hastalığa neden olan S. epidermidis suşlarından zararsız deri izolatlarının ayrılmasına yardımcı olabileceği bu çalışmayla artık söz konusu olabilir . Bu, gelecekteki çalışmalara da yön vermelidir." 
açıklamalarını kaydederek çalışmayı yürüten araştırmacılara teşekkürlerini iletti. 

Kaynak:
  • Guillaume Méric, Leonardos Mageiros, Johan Pensar, Maisem Laabei, Koji Yahara, Ben Pascoe, Nattinee Kittiwan, Phacharaporn Tadee, Virginia Post, Sarah Lamble, Rory Bowden, James E. Bray, Mario Morgenstern, Keith A. Jolley, Martin C. J. Maiden, Edward J. Feil, Xavier Didelot, Maria Miragaia, Herminia de Lencastre, T. Fintan Moriarty, Holger Rohde, Ruth Massey, Dietrich Mack, Jukka Corander, Samuel K. Sheppard. Disease-associated genotypes of the commensal skin bacterium Staphylococcus epidermidisNature Communications, 2018; 9 (1) DOI: 10.1038/s41467-018-07368-7


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder