Günümüz Çağında Niçin Miyop Olma Riski İle Karşı Karşıyayız?

Niçin miyop oluruz

Miyopi veya halk arasındaki uzağı net görememe sorunu son dönemlerin en yaygın  göz bozukluklarından birisi olarak zirvede kendine yer edeceğe benziyor.

Peki bu sorun Neden Bu Kadar Ön Planda❔

İstatistiklere baktığımız zaman Avrupa ve ABD’de var olan nüfusun yaklaşık yüzde 30-40’ı ne yazık ki gözlük kullanmakta. Bazı Asya ülkelerindeyse bu oran yüzde 90’a kadar ciddi bir konumda kendine yer buluyor.
Miyopluğu eğer ifade edersek kısaca, göz yuvarının aşırı büyümesi sonucunda lensin görüntüyü retina üzerine odaklamakta yaşadığı sıkıntıdan kaynaklanıyor. Yani Odaklayamıyor.
Araştırmalar ve sağlık bilimince, miyopluğun ne genlerle ne de fazla okumakla ilgili bir durum olmadığını bizlere gösteriyor. Asıl sebep tamamen çevresel faktörlerle ilişkili.
Eğer siz Açık havada  daha çok zaman geçirenlerden iseniz  miyop olma ihtimaliniz kapalı ortamdakilere oranla çok daha düşük.
Bu durumun nedeni güneş ışığının gözleri beslemesiyle ilgili. Bazıları ise doğal ışıkla yapay ışığın içerdiği renkler vasıtasıyla görüntüyü retina üzerinde farklı yerlerde odaklaştırabilmesine  vurgu yapıyor. Bu karmaşa gözdeki kontrol mekanizmasında çeşitli problemlere sebebiyet veriyor.
İlginçtir ki❕ Daha fazla kırmızı içeren yapay ışıkta büyüyen tavuklarda miyop riskinin çok daha yüksek olduğu ortaya çıkarılmış.
Bazı bilim insanları ise bu sorunu görme alanımızdaki eşya kalabalığı ile ilişkili olduğunu belirtiyor. Kapalı bir ortamda içerisinde göz, faklı uzaklıktaki eşyalara odaklanmada uyum sorunu yaşayabilir. Dışarıda ise görüş mesafesi geniş olmasından dolayı bu sorun ortadan kalkarak gözün gelişimi daha sağlıklı olabilecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder