Bir Bebek Beyni Nasıl Çalışmaktadır?


Çalışmalar neticesinde otizm ve buna benzer nörolojik sorunlara erken teşhis ve müdahale olanağı oluşturabilir.

Londra'daki Birkbeck Üniversitesi'nde bebekler üzerine araştırmalarıyla bilinen bir çalışma grubuna konuk oluyoruz. Her tarafı bağlantılarla dolu bir kep bebeklerin kafasına yerleştirilerek zihinsel gelişimleriyle ilgili bilgiler inceleniyor.
Araştırmacılar, bu kepte uygulanan özel teknik vasıtasıyla (yakın kızılötesi spektroskopi) herhangi bir yüze veya nesneye baktığımızda bebeklerin beyin hücrelerinde ne olup bittiğini anlamaya çalışıyorlar. Burada bilhassa hücrede enerji kaynağı olan mitokondrilerdeki bir enzim inceleniyor.

Bebekler Dünyayı Nasıl Algılıyor? 

Bilim insanları geçmişten bu yana bu soruya aslında cevap aramış. Örnek verecek olursak Darwin, kendi çocuklarını gözlemleyerek çeşitli notlar tutarak, evrim teorisini geliştirmede onlardan da faydalanmıştır.
Fakat bebekler ne düşündüklerini ifade edemediklerinden dolayı, pek çok yanlış fikirler de ortaya çıkmıştı. Örneğin 19. ve 20 yüzyılda, bebeklerin acı hissetmediğini bile iddia eden araştırmacılar olduğunu biliyoruz.

BEYİN HÜCRELERİ İNCELENİYOR

Oysaki günümüz bilim insanları bebeklerin zeki, hassas ve dikkatli olduğunu sonuçlar dahilinde bize gösteriyor. Doğumdan sonra ilk birkaç yılda beyinde saniyede bir milyondan fazla sinir bağlantıları ortaya çıkarılmıştır.
Laboratuvarda gözlem yapan çocuk gelişim uzmanı Natasha Kirkham, sinirbilim teknolojisindeki gelişmelerle beraber bebeklerin ne düşündüğünü anlamamızı sağlayacak pek çok araştırmanın bugün mümkün olduğunu bizlere aktarıyor. Beynin, kulağın hemen arkasına denk gelen ve üst temporal oluk adı verilen kısmının sosyal ilişkilerle ilgili olduğu biliniyor.

Bebekler çevreyi gözleyerek bilgileri öğrenmektedir. Bu gözlemlerden yola çıkarak belli sonuçlara varacak modeller oluşturur ve bir sonraki gelişmeyi tahmin eder. Fakat bulundukları alanın karmaşık olması ve etraftaki insanların önceden kestirilemeyecek davranışları bu işi zora sokmaktadır.

Yapılan araştırmalar, otizm riski taşıyan 4-6 aylık bebeklerin sosyal uyarıcılara verdiği tepkinin düşük risk grubundaki bebeklerden çok daha zayıf olduğunu ortaya koyuyor. Bu bulgular bu kadar küçük bebeklerde daha önce incelenmemişti. Bebeklerdeki bu tür nörolojik farklılıkların erkenden teşhisini olanaklı kılan teknoloji sayesinde erken yardım ve müdahale de yararlı olabilecektir.

ARAŞTIRMALAR GENİŞLETİLİYOR

İngiltere'de ise önümüzdeki yıllar içerisinde özel yöntemle gerçekleştirilen bu araştırmaların yeni yürümeye başlayan çocuklara uygulanması planlanıyor.
Bu araştırmalar, önemli bir gelişim dönemine ilişkin daha ayrıntılı bilgi edinmeye katkı sağlayacaktır.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder