Beyinde İnsanlarda ''Tedirginliğin'' Sebebi Olan Hücreler Bulundu

anksiyete hücreleri

Diğer bir ismiyle anksiyete veya endişe, canlılar tarafından deneyimlenen kaygı, korku, gerilim, sıkıntı hali olarak bu yapı temel rol oynuyor diyebiliriz. 

Anksiyeteyi kontrol edebilen hücreler, beynin; yön bulma ve hafızada önemli rolü olan hipokampus alanında tespit edildi.

Anksiyete yani endişe kontrol bozukluğu, Türkiye’de görülen en yaygın beş zihinsel (mental) bozukluktan biri olarak karşımıza çıkıyor. Dünya genelini incelediğimiz vakitte, mental sağlık muayenesinden geçmiş her 13 kişiden birisine anksiyete bozukluğu teşhisi konmaktadır. Anksiyete bozukluğu kısaca denebilir ki, sürekli kaygılı olma hâlidir.

Yaygın gözlemlenen Anksiyete Bozukluğu, Sosyal Anksiyete Bozukluğu ve Panik Bozukluk çeşitleri de bulunan anksiyete bozukluğuna sahip hastalara çeşitli tedaviler tercih ediliyor fakat daha avantajlı ve verimli tedavilerin yolları da araştırılmaya devam ediyor edecekte.

California ve Colombia Üniversiteleri’nden araştırmacıların ortaklaşa gerçekleştirdiği, fareler üstünde gerçekleştirilen bir araştırmada, anksiyete düzeyini kontrol eden beyin hücreleri tespit edildi. Çalışma henüz temel düzeyde diğer yandan hayvanlarla gerçekleştirilen çalışmalar, insanlarda her daim başarıyla sonuçlandığı söylenemiyor fakat ilerleme kaydedildiği durumda anksiyete bozuklukları tedavisinde büyük bir atılım gerçekleştirilebilir.

HÜCRELERİN DAHA AKTİF OLDUĞU GÖRÜLDÜ 
Neuron‘da yayımlanan çalışmada, anksiyeteyi kontrol eden hücreler, beynin yön bulma ve hafızada önemli rolü olan hipokampüs bölgesinde tespit edildi. Yapılan çalışmada, açık havada olmaktan kaygı duyan anksiyetesi yüksek laboratuvar fareleri tercih edildi. Bazı yolları açık havaya çıkan bir labirente konulan farelerin, hipokampuslerinin fonksiyonları incelendi. Anksiyetesinde artış gözlemlenen farelerin, hipokampusünün alt tarafında yer alan belirli hücrelerinin daha aktif olduğu gösterilmiş oldu.

Diğer taraftan hipokampusteki bulunan hücreler, farelerin anksiyetesini bütünüyle kontrol etmemektedir. Çalışma ekibi, bu durumu beynin çeşitli yerlerine dağılmış geniş bir devrenin yalnızca bir kısmının hipokampuste bulunduğu şeklinde ifade ediyor. Bu kısmın, anksiyete bağlantılı bilgilerin öğrenildiği kısım olduğu tahmin öngörülüyor. Bir Örnekle, hipokampuste yer alan hücreler, fareye ne zaman tehlikeden kaçması gerektiğini söyleyen diğer bir beyin bölgesi olan hipotalamus ile iletişim kuruyor. Aslında devrenin diğer bölümleri, tehlikeli koku veya sesleri buradan algılıyor olabilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder