Bağırsaklarımız ''Neden'' İkinci Beynimizdir ?

ikinci beyin bağırsak

Hangi organınızda omuriliğinizden daha çok sinir hücresi bulunur ve merkezi sinir sisteminizden bağımsız hareket etme özelliği vardır?

Evet, belki Bağırsak ilk yanıtınız olmayabilir, fakat insan vücudunun önemli bir parçası olan bağırsaklarınızın içerisinde milyonlarca sinir hücresi yer alır ve bu sebeple "ikinci beynimiz" adı literatürde kendine yer bulmuştur. Sahip olduğumuz sindirim sistemi, yediklerimizden enerji elde edilmesinin ötesinde görevleri bulunur. Sindirim sisteminde hayat sürdüren mikroplar, aslında sağlığımızı çok yakından etkiliyor. Araştırmacılar, bağırsak sağlığımızı geliştirmenin, bağışıklık sistemimize olumlu etkisinin olup olmayacağının ve akıl hastalıklarıyla mücadele etmede yardımcı olup olamayacağını inceliyor. Bağırsaklarımızla ilgili birkaç seçenek var:

 1. Bağımsız Bir Sinir Sistemi

Bağırsak sağlığı hususunda doktorası bulunan diyetisyen Dr. Megan Rossi, "Vücudumuzda yer alan bütün organlardan farklı olarak bağırsak kendince faaliyetler gösterebilir. Kendi kararlarını verebilme bağımsızlığı söz konusu ve ne yapacağını söylemesi için beyine ihtiyacı yoktur" ifadelerini kullanıyor.
Bağırsakların bağımsız faaliyetlerine Enterik Sinir Sistemi (ENS) ismi verilir. ENS, merkezi sinir sisteminden bağımsız çalışma gösterebilirken sadece sindirim sistemini düzenleyen bir alt bölümden oluşur.
Yapı bir sinir hücreleri ağı olarak nitelendirilebilir ve miğde ile sindirim sistemi üzerinde yer alır.

2. Bağışıklık Sistemi Hücrelerimizin Yüzde 70'i...

Dr. Megan Rossi'ye göre bağırsak sağlımız bu sebepten ötürü, hastalıklara karşı bağışıklığımızı geliştirmemizde hayati önem taşımakta. Ayrıca son araştırmalar doğrultusunda sindirim sorunlarının gözlemlenmesi, grip gibi sık görülen hastalıklara yakalanma riskini daha da artırdığını ifade ediliyor.

3. Farklı Yiyecekler, Bağırsaklarınızda Mikropların Yaşam Kalitesini Yükseltiyor

Bağırsaklarımız adeta bir ev sahibi niteliğinde trilyonlarca mikroba kucak açıyor. Ortam için önemli bir zinciri oluşturuyorlar, belirli gıdaları sindirmemize katkı sağlıyolar.
Farklı mikrop grupları farklı gıdalarla gelişim gösteriyor. Bu yüzden farklı gıdalar tüketmek bağırsak sağlınızı olumlu etkiliyor. Dr Rossi "Mikroplarımızın içimizdeki evcil hayvanlarımız olduğunu belirtmek istiyorum, onları beslemeli ve bakmalısınız" şeklinde açıklama yapıyor.
Sürekli olarak aynı şeyleri tüketirseniz, bağırsak mikroplarınızın kalitesi de düşüyor malesef.
bağırsak florası

4. Bağırsaklarınız Psikolojik Durumunuzla İlişkili

Dr. Rossi bağırsak sorunlarınız söz konusu ise, stres düzeylerinize baktırmanın iyi bir fikir olabileceğini açıklıyor. Rossi "Kliniğimde hastalarıma hep günde 15 ila 20 dakika meditasyon tavsiye ediyorum. Dört hafta her gün bu işlemi yaptıkları takdirde bu durumu bir alışkanlık haline getirecek ve sadece bununla da hastalık belirtilerinde iyileşme kaydedecekler" şeklinde çalışma sonuölarını aktarıyor.
Bağırsaklarımız ve genel psikolojik sağlığımız arasındaki ilişkiyi gösteren bir diğer unsur da serotoninin tahmin edilenden yüzde 80-90'ının sindirim sistemimizde üretilmesi.
Serotonin, bağırsak hareketleri dahil olmak üzere çeşitli vücut faaliyetlerini etkileyen bir kimyasal olarak bilinir. Aynı zamanda psikiyatrik rahatsızlıklarla da ilişkili söz konusu.
Uzun süre stres altında olmak, serotonin düzeylerini azaltıyor ve duygusal durumumuzda olumsuz bir rol oynuyor.

5.Sindirim Sistemi Sağlığınızı İyileştirmek Sizin Elinizde


  • Farklı gıdalar tüketerek mikroplarınızı çeşitlendirebilirsiniz.
  • Tercih edeceğiniz bir yöntemle stresinizi kontrol altına alabilirsiniz.
  • Eğer baştan bir bağırsak sorununuz söz konusu ise alkol, kafein ve baharatlı yiyeceklerden kesinlikle uzak durun.
  • İyi uyumaya çalışın. Bunu siz daha iyi programlayabilirsiniz. Araştırmalara göre uyku düzeninizi değiştirerek bağırsak mikroplarının döngüsüne de zarar veriyorsunuz.



YOU MIGHT ALSO LIKE

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder