Astronomi'de İlk Kez Bir Gezegenin Oluşumu Canlı Canlı İncelenebilmişti

canlı canlı gözlemlenebilen gezegen

PDS 70 yıldızının, 5.4 milyon yaşında ve de Dünya'dan 370 ışık yılı uzaklıkta olduğu ifade edilmişti.

Her ne kadar insanoğlu Dünya'nın oluşumu üzerine çeşitli yorumlar getirse de, geçtiğimiz aylar içerisinde canlı canlı bir gezegenin oluşumuna şahitlik edebilme fırsatını bazılarımız yakaladı, ama pek çoğumuzun da haberi olmadığı bu inanılmaz olayı sizlere tekrar aktarmadan geçmek istemedik. Madem şahit olanımız var olmayanımız da var; o halde bu olayı dengelemek gerek diye düşündük. Ve sizler için bu olayı ele alalım diye karar verdik. 

İncelemeyi yürüten Gök bilimciler, genç bir yıldızın çevresinde dönen toz girdabı içerisinde, oluşum aşamasındaki bir öte gezegeni görüntülemeyi başarmıştı.
Şili'de yer alan Avrupa Gözlemevi'nde büyük teleskop vasıtasıyla görüntülenen öte gezegenin, cüce yıldız olan PDS 70'in çevresinde döndüğü ve yıldızın kör edici ışığını baskılamak amacıyla koronograf maskesiyle karartılan merkezin sağında parlak bir nokta olarak açıkça görüldüğü ifade edilmişti.
Almanya'nın Max Planck Astronomi Enstitüsünde görevli Bilim insanlarının bu keşfi, genç bir yıldızın etrafında  dolanan gaz ve toz bulutlarının, oluşum aşamasındaki yeni ve büyük bir dünyanın açık görüntüsünü içeren ilk örnek olduğu belirtildi.
Çalışmanın gözlemcileri, PDS 70b olarak adlandırılan öte gezegenin ise Jüpiter'den yaklaşık 2 ya da 3 kat büyük, yıldızından 3 milyar kilometre uzakta yer aldığını matematiksel olarak hesaplamış oldular.
PDS 70b'deki yüzey sıcaklığının, Güneş Sistemi'ndeki herhangi bir gezegenden çok daha fazla (bin derece) olduğu tahmin ediliyor.
Bu muazzam keşifle ilgili ayrıntıların "Astronomy & Astrophysic" dergisinde yayımlanacağını belirtelim.

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder