Apandisit Ameliyatları Gereksiz Yere Mi Yapılıyor?



Birçok konuda olduğu gibi apandisit ameliyatı hususunda da kısmen fikir ayrılıkları ile karşı karşıyayız. Belirli bir kesim apandisit ameliyatının gereksiz olduğunu belirtirken, diğer kesim ise bunun gerekli olduğunu dile getiriyor.

İlk olarak tıpta bir tedavinin gerçekleşebilmesi için konuya ilişkin yeterli araştırma yapılması -gerejnektedir. 

A tedavisi, x hastalığı için kanıtlanmış bir çözüm olarak değerlendirilirse ve siz B tedavisininde bir çözüm olacağını tahmin ediyorsanız iki grup ortaya koyarsınız. İlk gruba a, diğer gruba da b tedavisi verirsiniz ne kadarı iyileşmiş olduğunu incelersiniz. Ancak bu dediğimiz yöntem pek de etik olarak doğru gözükmeyecektir. Çünkü a tedavisinin eğer bu hastayı tedavi edebildiğinde net bilgi sahibi isek, diğer yöntem olan b tedavisini bu hastaya uygulayarak riskli bir durumla karşı karşıya bırakamayız. Aslında bu tedaviden mahrum bırakmak olarak düşünülebilir. Bu sebepten ötürü, tıpta bu tarz deneyler söz konusu olamaz. 

Çalışmanın asıl yayınını değil sadece yorumunu sizlere aktardık. Arka pencere de daha büyük deneyler ya da farklı şartların var olabileceğini düşünüyoruz yoksa böyle bir araştırma etik komiteden asla geçemeyecektir. Karmaşık gözükenleri antibiyotik ekibine dahil etmiyoruz demiş mesela tüm bu karmaşık  olanları bu ameliyat grubuna verirsek bu sefer ameliyat ekibi ciddi hastalardan meydana geldiğinden deney yine başarısız olacaktır. 

Bu süreçler belirlendikten sonra bir meta data ortaya çıkartılır, gerçekten yararlı ise bundan sonra antibiyotik tedavisine yönelinir. Aradan yıllar geçtikçe cerrahi tedaviler azalmakta veya daha az invaziv bir hâle gelmektedir. Diğer yandan daha az invaziv her zaman daha iyi demek anlamına da gelmiyor. İnvaziv yöntem hemen her zaman kesin çözüm olarak düşünülebilir. Non-invaziv ise şansınız varsa sizi uzun yıllar yaşamanıza olanak sağlayabilir.

Hele ki ameliyat edilmeyen grubun uzun vadede ameliyatsız iyileşen hasta oranı yalnızca yüzde 61 . Diğer grup yine bir şekilde ameliyat geçirmiş. Yani dememiz o ki ameliyattan kaçmaya çalışanların yarısından az daha fazlası bu durumdan karlı çıkmış. Bir ihtimal 10 yıllık bir takip gerçekleşse bu oran daha da az olacaktır. Yani şuan olay biraz şansa kalmış.
Zaten zaman ilerledikçe ameliyat ihtiyacı da ortadan kalkacaktır fakat şu an ameliyat hâlâ en iyi seçenek gibi gözüküyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder