Beyinden Beyine İletişim Kuruldu


Nörobilimciler EEG ve TMS teknolojileri birlikte kullanarak üçlü beyin bağlantı işlemini gerçekleştirerek, Tetris benzeri bir oyun oynatabilmeyi başardılar. Ekip bu tuhaf deneyin daha fazla bireyin zihninin bağlanmasıyla genişletebileceğini açıklamalarını yapıyor. EEG(elektroensefalogramlar) beyin aktivitesine ilişkin elektrik impulslarını kayıt ederken, TMS (transkraniyal manyetik stimülasyon) ise nöronların stimüle etmiş oldukları manyetik alanları kullanmaktalar.
Araştırmacılar bu işlemlerin sonucunda internet ağı üzerinde farklı zihinlerin birbirleri ile bağlanabileceğini düşünüyor. Bunun tuhaf bir yeni iletişim aracının oluşmasına imkan sağlamasının yanında, bu sayede beyin fonksiyonlarının daha detaylı bir yöntemle anlaşılması amaçlanıyor.
BrainNet ‘e  göre ilk defa çok kişili direkt olarak beyinden beyine non-invazif ara yüz problem çözümü gerçekleştirildi. Bu ara yüz ile beraber üç insan işbirliği yapması ile baraber doğrudan beyinden beyin bir problemi çözülmüş oldu.
Bilim insanları bireylere EEG elektrot bağlanarak Tetris türevi düşen bloklara dayalı bir oyun oynamaları talep edildi. Üç kişi blokların döndürülmesin gerekli olduğuna ya da gerekli olmadığına ortak karar vermeliydi.
Oyuncular oyunu oynayabilmek için 15 Hz ila 17 Hz frekansında titreşmekte olan iki farklı ışıktan birini seçmeleri istendi. Bununla EEG’de birbirinden farklı iki sinyal seçebilecekti.
Yapılan bu seçilimler TMS başlıktan gelen tek sinyal alıcıyla giderek, alıcının aklında hayalet flaşlar üretebilmesine imkan sağladı. Alıcının aklında üretilen bu flaş çakmalarına fosfen denmektedir. Alıcı tüm oyun alanını göremese bile, ışık flaşı gönderildiği zaman blokları çevirmek zorunda kalmış oldu.
 Araştırmacılar beş kişiden oluşan beş farklı grupta, ortalama bir doğruluk oranını, yüzde 81.25 olarak tespit etti.
Oyuna daha karışıklık katmak için sinyal gönderenler;  alıcının doğru çağrıyı yapıp yapmadığını belirten ikinci bir geri bildirim duruma ekleyebilir.
Böylece alıcılar, göndericilerin hangisinin sadece beyin iletişimine dayanarak en güvenilir olduğunu tespit edebilmesine de imkan sağlamış oldular. Ekip, insanın güvenilmezliğinin bir faktör olacağı daha gerçek dünya senaryolarıyla başa çıkacak sistemler geliştirmek için umut vaat ettiğini açıkladılar.
Şimdilik sistem tek seferde bir bit (flash) iletebiliyor olsa da, araştırma ekibi bu kurulumun genişletilebileceğini düşünüyor. Her ne kadar ütopik gözükse de, günümüzde bilim kurgu filmlerinin akıl almaz teknolojilerini artık görmeye başlamışsak, bu çalışmalar doğrultusunda beyinden beyine sosyal ağlar kurulabilmesi için gelecekte böyle bir girişimin gelişen teknoloji doğrultusunda bu sistem önemli bir basamak olmuşa benziyor.

Araştırma the arXiv pre-print sunucusunda yerini almış durumda. Meraklılarını detaylarını incelemeye bekliyoruz. Edindiğiniz bilgiler olursa bizimle paylaşmanız da bizi mutlu edecektir.
Bilimle kalmanız dileğiyle..
Genç BEYYİN Sosyal Medya Ekibi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder