Gen Odaklı Kanser Tedavisi


Sahip olduğumuz birbirinden farklı organların kanserlerinde genetik bozuklukların ortak olduğunun tespit edilmiş olması, kanser tedavisinde yeni bir dönemin başlamasına katkı sağlamıştır. Genetik bozukluğu tedavi etmeye yönelik pek çok kanser türünde etkili ilaçlar üzerinde çalışmalar devam ediyor.


Türk Tıbbi Onkoloji Derneği geçmiş dönem Başkanı  Prof. Dr. Gökhan Demir, kanser tedavisini tamamen değiştirecek yeni bir metodun artık uygulandığını belirtti. Genetik bilimindeki gelişmelerin kanser tedavisinde organa yönelik tedaviden genetik bozuklukların tedavisine geçişi gerçekletiğini belirten Prof. Dr. Demir, Amerika Birleşik Devletleri’nde geliştirilmiş olan yeni bir molekülün, 17 farklı kanser türü üzerinde var olan genetik mutasyonun düzeltilmesinde etkili olduğunu vurguladı.


ÜÇ BİN DEĞİŞİK BOZUKLUK BULUNMAKTA


Antalya’da gerçekleştirilen 7.Türk Tıbbi Onkoloji Kongresi’nde konuşan Prof. Dr. Gökhan Demir, kanserin genetik bilgilerinin ortaya çıkmasıyla beraber yakın bir gelecek içerisinde, kanserin hangi organı hedef aldığı değil hangi genin bozulması sonucu ortaya çıktığının önemli hâle geleceğini söyleyerek, “Bu güne değin insan vücudunda ortaya çıkan 100’e yakın kanser türünü biliyor ve onları tedavi etmeye çalışıyorduk. Oysaki bu kanserlerin içerisinde 2-3 bin tane farklı genetik bozukluk mevcut ve artık biz organda bulunan kanseri değil, genetik bozuklukları tedavi edeceğiz. Çünkü su sonuç gözler önündedir; bir genetik kusur meme kanserinde de, akciğer kanserinde de, kolon kanserinde de aynı profile sahiptir. Bunun için artık tümörün hangi organda ortaya çıktığı değil, hangi genetik bozukluk olduğu önemli hâle geldi” dedi.

17 KANSER TÜRÜNDE ETKİLİ

2013 yılında iki araştırmacının belirlemiş olduğu TRK (Tirozin Reseptör Kinaz) füzyon geninin bu yaklaşımın önünü açtığını belirten Prof. Dr. Demir “Kanserde pek çok genetik değişiklik oluyor fakat en aşağıda bir genetik değişiklik var ki, o aşağıya doğru inen hortumların birleştiği nokta. Orayı tespit edip sıktığınız zaman yukarıdaki muslukları tek tek kapatmaya gerek yok. TRK geni bu tür bir ortak son  nokta konumunda. Birçok farklı bozukluktan ötürü borucuk aşağıda bir noktada kesişiyorsa ki, bu nadir oluyor. Bunu sıktığınız zaman hepsini birden durdurmuş olmaktasınız. TRK füzyon genine yönelik bir ilaç hazırlandı ve hedefe yönelik olan bu ilaç, Amerikan İlaç Dairesi tarafından ilk defa bir kanserin ortaya çıktığı organa değil de tümörün var olduğu genetik özelliğine göre onaylanan bir tedavi oldu” dedi.

Bu ilaçla ile beraber yapılan tedavide pek çok farklı organdan kaynaklanan tümörde kontrolsüz tümör büyümesine sebep olan sinyallerin bloke edildiğini söyleyen Prof. Dr. Demir, ilacın 17 farklı kansere sahip 50 hastanın katıldığı bir çalışmada denendiğini, sonuçlarının başarılı olduğunu ilacın da yakın da piyasaya çıkacağı sözlerini kaydetti.
TÜRKİYE’DEN DE HASTA KATILDI

TRK geninin şu anda 17 kanser türünde pozitif olduğunun tespit edildiği ancak bu sayının artabileceğini kaydeden Prof. Dr. Demir “İnsan vücudu içerisinden çıkan 100 tane kanser mevcut. bu kanserlerin hepsinde TRK geni pozitif olabilir ama pozitiflik yüzdesi farklı.

Mesela tükürük bezi kanserlerinde yüzde 80 pozitifken, akciğer kanserinde binde 2 pozitif durumda, meme kanserinde on binde 3 pozitiftir. Biz son ortak yolları bulmak için bir çaba içerisindeyiz. Tabii başka genetik bozukluklar da belirlenmekle beraber onlara yönelik tedaviler de geliştirilecektir. TRK genine yönelik ilacın klinik çalışmaları devam ediyor. Türkiye’den uzun yıllardır takip ettiğim bir tükürük bezi kanserli hastamızın da TRK geni pozitif çıktı ve Amerika’daki klinik çalışmalara dahil olmuştu'' açıklamalarını kaydetti.

3 yorum:

  1. Teşekkürler hızlı geri dönüş için.writers help

    YanıtlaSil
  2. Nice read, I just passed this onto a colleague who was doing a little research on that. And he just bought me lunch since I found it for him smile So let me rephrase that: Thank you for lunch!

    YanıtlaSil
  3. There are, ᧐f course, some destructive points to freelancing.
    Onee important point is that for those who work as a fгeelancе paralegal yⲟu wіlⅼ not be eliigіble for the forms of bеnefitѕ that you would have in working for a llaw firm or ɑ private
    attorney. Should you really feel that such “perks” as common health insurance and ddifferent suych benefits are essentіal, freelancing wߋnt offer you these benefits.

    YanıtlaSil