Artık Gelecekte Süper Bebeğiniz Olabilir?


İnsan genine görülmemiş keskinlikte müdahale imkanı veren biyoteknoloji sayesinde tüm DNA’sı değiştirilmiş bir süper bebek “yaratmak” artık mümkün. Ama bu teknoloji varlıklı ve güçlü ailelerin lehine yeni bir adaletsizlik kaynağı olabilir.
Genetik mühendisliği son üç yıl içinde öylesine çığır açan gelişmeler yaşadı ki işler çığrından çıkma noktasına geldi. Biyoteknoloji çok yakında insan embriyosuna genetik müdahalede bulunma imkanı sağlayacak. Bilim dünyası, insan genine yapılacak bir müdahalenin olası etik dışı sonuçlarını engelleyebilmek için bu ay itibariyle sesini yükseltmeye başladı. Kimi ülkeler insan embriyosu üzerinde yapılacak deneylere baştan karşı çıkarken kimileri de tedavisi imkansız görülen hastalıklara çare bulunacağı öngörüsü -ya da bahanesiyle- çalışmalara yeşil ışık yakıyor. Aklı selim bilim insanlarını endişelendirense, süper insanlar yaratmaya çalışacak olan şeytani meslektaşları…

Bir bilimkurgu filmi daha gerçek oluyor

İnsanın yapı taşı olan ve hücrelerin çekirdeğinde saklı duran DNA’yı konu alan genetik mühendisliği, genetik hastalıkların tedavisinin yanı sıra canlıların kalıtsal özelliklerini değiştirerek daha başarılı organizmalar üretmeye odaklanıyor. Bitkiler ve hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, insana daha yararlı ve verimli ekonomik “ürünler” elde etmeye yoğunlaşıyor.
Henüz üç yıl önce geliştirilen CRISPR adlı yeni bir biyoteknoloji, insan genine görülmemiş keskinlikte müdahale imkanı sunuyor. Genetik terapi adı verilen yöntemde etik olarak bir sorun yok çünkü hastanın kan hücrelerindeki DNA değiştirilerek mevcut işlev bozukluğu giderebilecek.
Bu yöntem hastanın tüm DNA’sını etkilemediği için gen, bir sonraki nesle aktarılamıyor. Sorun, aynı teknolojinin henüz doğmamış insan hücrelerine de erişebilmesi. Babadan alınan sperm ve anneden alınan yumurtadaki DNA değiştirilerek oluşturulan embriyo anne rahmine yerleştirilebilecek. Böylece tüm DNA’sı değiştirilmiş bir insan “yaratılması” çok yakında mümkün olacak.
Bu keyifli haberimizin devamı için www.gencbeyyin.com resmi adresimize gelerek bizi mutlu edebilirsiniz !

Sosyal Medya Hesaplarımız

  • İnstagram: @gencbeyyin
  • Facebook: @gencbeyyin

Sende  Takip Et ! Güncelden Geri Kalma !
Bilimle Kalınız!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder