İnsanlar 140 Yaşına Kadar Hayatta Kalabilecek

İnsanlar 140 Yaşına Kadar Hayatta Kalabilecek ile ilgili görsel sonucu

İnsanlığı gelecekte nasıl bir gelecek bekliyor? İnsan hayatı kaç seneyle yarış halinde? Teknolojinin gelişimi nereye ulaşacak? Bu ve türevi birçok sorunun cevabı herkes tarafından merak konusu olmaya devam ediyor.

Da Vinci Enstitüsü’nün kurucu başkanı ünlü fütürist Thomas Frey, teknolojinin gelişmesiyle hayatların da buna paralel olarak  artacağını, 2050 yılında insanların 140 yaşına kadar ömürlerini sürdürebileceklerini söylüyor. Frey’e göre, gelecekte öğrenme şekilleri de değişimler yaşanacak. Uzun bir öğretim hayatı yerine birkaç haftalık eğitimlere geçileceğini, bundan dolayı 2030’da iş hayatındaki insanların yaşının çok küçük olabileceğini söylenmektedir. İstanbul Ticaret Odası’nın düzenlediği ‘Futuristanbul’ için İstanbul’a gelen Frey, şu açıklamalarda bulundu:

ÇALIŞILAN İKİ SAAT İÇİN KİRALANACAK

İnternet, kişisel yeteneklerle bizi çok daha hızlı buluşturabildiği için eğitime büyük etkisi olacak. Amerika’da proje bazlı, freelance çalışmanın olduğu bir ekonomi sistemi var. Bu yaygınlaşacak. Full time yerine, iki aylık, haftalık hatta iki saatlik çalışanlar kiralanacak. İnsanlar kariyerini, projelerini birleştirerek tamamlayacak. İşi yine o mesleği yapan gerçekleştirecek, sadece görevleri otomatikleştireceğiz, kullandığımız araçlar değişecek. İnternet sayesinde dünyanın her yerindeyiz. Farkındalığımız artıyor. Ancak bu, bizi taraf tutmaya da mecbur bırakıyor, çok orta yol kalmadı. Günümüz ve gelecek şartlarını biraz zorlaştırabilir. Bu, sosyal medyanın çözülmesi gereken en büyük problemi.

10 KAT DAHA HIZLI EĞİTİM VERİLEBİLİR

Colorado Üniversitesi ve Davinci Enstitüsü ile bilgisayar programcılığını öğrettiğimiz bir program bulunuyor. Yıllar süren üniversite eğitimi gibi değil de, 14 haftalık bir program. Buna ‘Microcollege’ diyoruz ve dünyada yayılacağını düşünüyoruz. Drone sürücüsünden bilgisayar programcısına kadar her türlü eğitimi bunun sayesinde vereceğiz. Microcollege daha kısa süreli eğitim ve iş hayatına çok erken atılma sağlayacak. Dolayısıyla 2030’da iş hayatına girecek insanların yaşı çok küçük olabilecek. Yapay zekalı öğretmenler, çocukların bireysel öğrenme şekillerini analiz ederek, ne tür yeteneklere sahip olduklarını daha hızlı çözecek. Böylece belki de 10 kat daha hızlı eğitim verilecek.
Veliler ve öğretmenlerin, çocukları bu geleceğe nasıl hazırlayabileceğine yönelik net cevap veremeyiz. Hepimiz bir şeyleri anlamaya çalışıyoruz. Gelecekte çocuklara ‘ne, nerede’ yerine daha çok ‘nasıl ve nedeni’ düşündürtmeye çalışacağız.

HASTALIĞA KODLAMA ÇÖZÜMÜ

Teknoloji insan ömrünü uzatıyor. Ama 120 yaşı henüz geçemedik. Onu geçmek bir kırılma noktası olacak. Bunun da, 2029-2045 arasında olacağına dair söylentiler var. 2050 için 140 yaşı öngördük. Ancak buna makine, insan zekâsını geçerse ulaşabileceğiz. Mesela şu an Google insanlara cevap verebilme konusunda beş yaşındaki çocuk gibi.
Ayrıca Microsoft gibi şirketler insan vücudunu kodlama sistemi olarak görüyor. Gelecekte diyelim ki hasta oldunuz, neden olan kısım yeniden kodlanarak sağlığınıza kavuşabileceksiniz. Sadece bununla uğraşan birçok kişi işe aldılar. Diyabet, kanser, kalp gibi hastalıkların 10 yıl içinde kodlama sistemiyle çözeceklerini düşünüyorlar. Geçmişe göre daha başarılı iyileşme ve sağlık süreci bizi bekliyor. Şimdi ilaç şirketleri sağlık sektöründe ne kadar otoriteyse, gelecekte bilgiye dayalı şirketler bu konumda olacak. Çünkü eczaya değil, bilgiye dayalı iyileşme yaşanacak. Bir tabak yemeğe bakıp bizim için iyi olup olmadığını, vücudumuzun neye ihtiyaç duyduğunu bileceğiz.

EĞİTİM ÖNCÜ SEKTÖR OLACAK


2030’da dünyadaki en büyük şirketler eğitim tabanlı olacak. Şu an kimse bunun farkında değil. Ama bu şirketlerin mükemmel imkânları bulunacak. Google, Facebook gibi birçok şirketten ileri gidecekler. Yeni teknolojiler, yeni iş alanları açacak. Örneğin, şu anki drone daha çok gelişecek; kargo taşıyacak, yeraltına dalabilecek. Bunları kullanacak, yönetecek kişiler gerekecek. Robot öğretmenler eğitim verecek ama bu çok uzun bir süreç. 3D yazıcılarımızdan çıkacak materyalin ne olacağı üzerine çok kafa yoracağız. Bu yüzden materyal geliştirici ileride önemli bir meslek olacak.

YOU MIGHT ALSO LIKE

3 yorum:

  1. Hi there, just became aware of your blog through Google, and found that it's really informative. I am going to watch out for brussels. I will be grateful if you continue this in future. Many people will be benefited from your writing. Cheers!

    YanıtlaSil
  2. Thank you a lot for giving everyone an extremely special chance to check tips from this site. It is always so lovely plus packed with fun for me personally and my office fellow workers to visit the blog at minimum thrice a week to see the new items you have got. And of course, we're certainly fascinated with your good opinions you serve. Certain 3 ideas in this posting are in truth the best I've ever had.

    YanıtlaSil
  3. As I website possessor I conceive the content here is very fantastic, thankyou for your efforts.

    YanıtlaSil