Oyunlar Beyni Geliştirir Mi ? Yoksa Hasar Mı Meydana Getirir ?

Aksiyon Oyunları Beyin içerisinde Hasara Neden Olabiliyor !


Montréal Üniversitesi’nde yeni yapılan bir araştırmada, sürekli aksiyon oyunları oynayan kişilerde depresyondan şizofreniye , PTSD(travma sonrası stres bozukluğu)’den Alzheimer’a kadar çeşitli beyin hastalıklarının olma olasılığının arttığı gözlendi. Molecular Psychiatry dergisinde yayınlanan araştırmada, Montreal Üniversitesi’nden Psikoloji Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Greg West; aksiyon oyunu bağımlılarında beynin en önemli kısımlarından biri olan hipokampüsün daha az gri madde barındırdığı gösterildi.

“Bilgisayar oyunlarının beyindeki kognitif sistemlere yararı olduğu daha önce gösterilse de, temel olarak görsel dikkat ve kısa süreli hafızayla ilişkiliydi. Bununla beraber burşada hipokampüse etki açısından davranışsal bir kanıtta var,” diyor McGill Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Véronique Bohbot. İşte bu nedenle aksiyon oyuncularının beyin taramaları yapılarak etkiler incelendi ve oyun bağımlıların hipokampüslerinde daha az gri madde bulundu.

Mekansal ve Epizodik Hafıza


Hipokampüs beynin mekansal oryantasyonu ve geçmiş tecrübeleri hatırlamaya yarayan kısmıdır. Örneğin taksiciler sürekli konum bilgilerine ihtiyaç duyduklarından , hippokampilerin daha gelişmiştir. Hipokampüste ne kadar gri madde bulunursa, o kadar sağlıklı beyin yapısına sahip olur. Buna rağmen, beynin diğer bir önemli kısmı da striatum adı verilen hippokampüsün balansıdır. Bu bölge caudate nucleus olarak da bilinir ve otopilot ve ödül sistemi benzeri çalışır. İşe gidip gelem, ne zaman yemek yiyeceğimizi , içeceğimiz gibi olayları planlar. Ayrıca caudate nucleus alışkanlıkları şekillendirir ve bisiklete binmek gibi işleri hatırlamamıza yardımcı olur.

Oyun oynama esnasında caudate nucleusun hipokampustan daha fazla stimüle Oyuncuların % 85’inde beynin navigasyon kısmının çalıştığı gözlendi. İşte caudate nucleus daha fazla kullanıldığı zaman hipokampüs daha fazla hücre ve atrofi kaybediyor. Bilişsel kısa zamanlı hafızanın gelişimine katkıda bulunsa da, gri madde azalmasına neden olabilir.

Oyunlar beyni geliştirir mi

Call of Duty ve Süper Mario


Parkinson , bunama, Alzheimer, şizofreni, depresyon veya PTSD gibi hastalıklarda hipokampüsün daha az gri maddeye sahip olduğu biliniyor. Araştırma için 51 erken 46 kadın sübje kullanıldı.

Call of Duty, Killzone ve Borderlands 2, Super Mario oyunlarında toplam 90 saat oyun tecrübesi değerlendirildi. Konumsal öğreniciler (hipokampüsünü kullananlar) , tepkisel öğrenicilere karşı farklı bir aksiyon oyunuyla tespit edildi. Tepkisel öğrenciler işaretleri ihmal ederek ezberlediği seriden giderek sağa ve sola hareket etti. Fakat öğrenme stratejileri belirlendiğinde katılımcılar aksiyon ve 3d oyunlarına başladılar. Tepkisel öğrenicilerde 90 saat oynanma hippocampal atropiye neden olsa da tüm katılımcılarda gri madde miktarı arttı. Araştırmacılar konumsal stratejilerin hipokampal gri maddeyi arttırdığını ve böylece oyunların negatif etkilerinden kurtulduklarını ortaya koydu. Konumsal öğrenmeyi teşvik eden oyunlar yapılırsa,  negatif etkiler azaltılabilir.

Oyunlar beyni geliştirir mi

Referans:


G L West et al. Impact of video games on plasticity of the hippocampus, Molecular Psychiatry (2017). DOI: 10.1038/mp.2017.155 Molecular Psychiatry Provided by: University of Montreal

5 yorum:

  1. Have you ever thought about creating an e-book or guest authoring on other blogs? I have a blog based upon on the same ideas you discuss and would love to have you share some stories/information. I know my viewers would appreciate your work. If you're even remotely interested, feel free to send me an e mail.

    YanıtlaSil
  2. Hello, you used to write fantastic, but the last few posts have been kinda boringK I miss your great writings. Past few posts are just a little out of track! come on!

    YanıtlaSil
  3. Good – I should certainly pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all tabs as well as related information ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, web site theme . a tones way for your customer to communicate. Excellent task.

    YanıtlaSil
  4. Thank you for another informative web site. Where else could I get that kind of info written in such a perfect way? I have a project that I'm just now working on, and I've been on the look out for such info.

    YanıtlaSil
  5. I intended to send you one very small observation to help thank you very much again regarding the spectacular things you have featured at this time. This has been wonderfully generous of people like you to convey extensively just what most people would have marketed for an electronic book in making some cash for their own end, chiefly now that you might well have tried it if you ever desired. These tricks additionally served like the great way to be sure that other individuals have the same eagerness really like mine to realize a good deal more in respect of this condition. I'm sure there are thousands of more fun sessions up front for people who browse through your blog post.

    YanıtlaSil