Genom Düzenleme Yöntemi ile Glutensiz Buğday Geliştirildi

İspanya, Cordoba’daki Sürdürülebilir Tarım Enstitüsü’nden araştırmacılar tarafından hazırlanan yöntem ile Crispr-Cas9 gen düzenleme tekniği sayesinde %85 daha az glüten içeren buğday geliştirmeyi başardı.


Genom Düzenlenmesi

İspanya’daki araştırmacılar tarafından yapılan araştırmaya göre, Çölyak hastalığında insanlarda bağışıklık tepkisini tetikleyen gluteni büyük ölçüde ortadan kaldırarak yeni bir buğday çeşidi yarattılar.Son yıllarda glütensiz gıdalara talebin artması, bilim insanlarının bu konuda çalışmalarını yoğunlaştırmasını sağladı. Bu alanda önemli buluşlara imza atan bilim insanları, gen düzenleme sayesinde yüzde 85 daha az glüten içeren buğday geliştirmeyi başardı.


 Crispr-Cas9 genom düzenleme tekniği kullanılarak geliştirilen bu yeni buğday türü, çölyak hastalarının beslenme konusunda çok daha rahat bir hayat sürmelerini sağlayabilir.Türkiye Halk Sağlığı 2015 Raporuna Göre:  Ülkemizde Çölyak hastalığı görülme sıklığı yüzde 1 ile binde 3 arasında değişmekte olup Türkiye’de 250 bin ile 750 bin arasında çölyak hastası tahmin edilmekte iken ancak yüzde 10’nuna tanı konulduğu dikkate alındığında 25 bin ile 75 bin arasında tanı almış hasta beklenmektedir. Bakanlığımızın Sağlık Bilgi Sistemlerinde Nisan ayı Çölyak hastalığı raporu alan hasta sayısı 67.683 olarak bilinmektedir.



Yeni araştırmalarını Plant Biotechnology Journal‘da yayınlayan bilim insanları, Crispr-Cas9 gen düzenleme tekniği ile buğdaydaki 45 gliadin geninin 35’ini ortadan kaldırdıklarını ve bu sayede neredeyse glütensiz buğday elde ettiklerini ifade etti.

Çölyak hastalarının yanı sıra sağlıklı beslenmeye dikkat eden diğer insanların da glütensiz gıdalara yönelmesi, gen düzenleme ile geliştirilen bu yeni buğday türünün önemini daha da arttırıyor.

Çölyak Hastalığı Nedir?


Çölyak Hastalığı: İnce bağırsağın, glüten adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerjisi, hassasiyetidir. Buğday, Arpa, Çavdar ve Yulaf gibi tahıllar glüten içerir.
Alınan gıda, ince bağırsakta bileşenlerine ayrıştırılıp bağırsak mukozası üzerinden kana karışır. Vücudumuzun yeterince gıda alabilmesi, ince bağırsakta çok sayıda bulunan ve villus çıkıntıları olarak adlandırılan kıvrımlar tarafından sağlanır. Çölyak Hastaları glutenli yiyecekler tükettiklerinde bağırsak mukozasında alerji nedeniyle villus çıkıntıları ve kıvrımları tahrip olarak azalır ve küçülürler. Böylece bağırsak yüz ölçümü gittikçe azalır ve alınan gıdalar emilemez hale gelir. Sonuçta beslenme yetersizliği, arkasından da hastalık belirtileri ortaya çıkar. 

5 yorum:

  1. Valuable info. Lucky me I found your website by accident, and I am shocked why this accident did not happened earlier! I bookmarked it.

    YanıtlaSil
  2. Great blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A design like yours with a few simple tweeks would really make my blog jump out. Please let me know where you got your design. Cheers

    YanıtlaSil
  3. Magnificent site. Plenty of helpful information here. I'm sending it to several buddies ans additionally sharing in delicious. And obviously, thanks for your effort!

    YanıtlaSil
  4. I simply wanted to thank you very much once again. I do not know the things that I could possibly have worked on without the recommendations shared by you directly on such a area of interest. It had become an absolute depressing scenario in my position, but looking at the very professional approach you dealt with it forced me to leap over gladness. I will be happier for your information and then trust you are aware of a great job you happen to be undertaking training many others with the aid of your web site. Probably you haven't encountered all of us.

    YanıtlaSil
  5. This is the right blog for anyone who wants to find out about this topic. You realize so much its almost hard to argue with you (not that I actually would want…HaHa). You definitely put a new spin on a topic thats been written about for years. Great stuff, just great!

    YanıtlaSil