Tarımdan sonra melezleştiğinin genetik kanıtları Türkiye'ye geldi

Binlerce yıl önce avcı-toplayıcı ilişkisi ile bağlantılı olduğu düşünülen Avrupa ve Türkiye'de şaşırtıcı derecede  yakın mesafeden gelen Avrupa çiftçileri ile bu karışımı sadece bir bölgeden değil farklı kıtaların karışımlarını yeniden genetik profilini çiziyor.


 8 bin yaklaşık 4000 yıl önce Antik DNA'nın göstermiş olduğu ve çiftçilerin Doğu, merkez ve Batı Avrupa giderek evlendirilen bir form olabilir.Araştırma grubuna  liderlik eden genetikçi Mark Lipson, Harvard Tıp Fakültesi üyesidir. Bu zaman aralığında tarım, hayvan evcilleştirme ve cilalı taş aletler yayılması ile karakterize edilmesi Avrupa'nın Neolitik döneminin çoğunu kapsar.


Canberra Avustralya Ulusal Üniversitesi'nden arkeolog Peter Bellwood yeni bulgular edindi,bu bulgular Avrupa ve Batı Asya Neolitik  çağında önemli  olaylara :insan, nüfus artışı ve göçlere  destek verecek, diyor.Şu konuda hemfikir olan genetikçiler artık Avrupa'da yaşayan insanların Avrupa kıtasına ait genetik olarak hassas bir yansıması olduğu kabul edilir.Çok çiftleşme gibi uzun bir zaman içinde oluştu,” diyor.



Modern Türkiye


 Anadolu'dan çiftçiler Avrupa'ya yaklaşık 8,000 yıl önce göç edilmiş ve eden antik DNA önceki çalışmalarda gösterilmiştir. Yeni gelenler ve yerli avcı-toplayıcı ilk  olarak  çiftleşebileceğini belki de Avrupa üzerinden Atlantik kıyılarına yerleşen çiftçilerin  tek bir dalga olarak kabul görülüyor.


“Avrupa'ya çiftçiler geldikten sonra herhangi bir büyük yeni göçler gözükmese de  çiftçi ve avcı-toplayıcı arasındaki etkileşimler Neolitik boyunca devam eden soy değişiklikler oldu,” diyor Lipson. Bu değişiklikler Tunç Çağının başlangıcında olarak gözüküyor.


Lipson araştırma grubu DNA  için Macaristan, Almanya ve İspanya ' dan 154 çiftçiler  8.000 4.200 yıl önceki iskeletleri analiz etti. Çiftçi DNA ile 8,500 yıl önce olduğu kadar erken, İtalya dördüncü bir avcı-toplayıcı 14 bin yıl öncesine uzanan; 25 Anadolu çiftçiler, Macaristan, Lüksemburg ve İspanya'da bulunan üç Neolitik avcı-toplayıcılıktan karşılaştırıldı.


Her Avrupa bölgesinde çiftçiler tarafından  zaman içinde artan miktarlarda avcı-toplayıcı soy, Macaristan ve Almanya'da yüzde 20 yaklaşık yüzde 10 yüksek görüntüleniyor. Almanya-6.000 yıldan üç çiftçi-eski Neolitik Avrupa ' nın bu bölgesi için genel eğilim dışında düştü, yüzde 40 ila 50 avcı-toplayıcı soy görüntüleniyor.


Galler'deki Cardiff Üniversitesi'nden arkeolog Alasdair Whittle farklı kültürler ve stilleri, çiftçi ve avcı genetik değişimi bağlantısı tempo ve nüfus büyüklükleri ile toplumlar arasında uzun vadeli çiftleşmeyi gösteriyor. Bu beklenmedik kanıtlara rağmen-toplayıcı anlaşılamamış kalır, diyor.


 

3 yorum:

  1. Thank you for sharing with us, I think this website really stands out : D.

    YanıtlaSil
  2. I want to point out my gratitude for your generosity giving support to people who actually need guidance on this field. Your special dedication to passing the message up and down had become exceedingly significant and have without exception made ladies like me to reach their goals. Your new valuable guidelines entails a great deal to me and extremely more to my office colleagues. Thank you; from all of us.

    YanıtlaSil
  3. I found your blog site on google and verify just a few of your early posts. Continue to maintain up the excellent operate. I simply further up your RSS feed to my MSN Information Reader. Looking for ahead to studying extra from you in a while!…

    YanıtlaSil