Manyetik Termal UYARI

Araştırmacılar manyetik termal uyarı konu üzerinde yapılan çalışmalarda nörobilimcilere çok güçlü bir cihaz kazandırdı.Beyin bölgesinde belirli hücreleri etkiliyor.Tıpkı açma-kapama gibi beynin minimum düzeyde etkileyen ve uzaktan kullanılabilen bu cihazın aynı zamanda fizyolojik açıdan değişimlerin de görülebilmesinde büyük yardımı dokunacak.


Bilim insanları beyinde bulunan küçük bir grup beyin hücresini manyetizma ile aktif hale getirdi.Aktif hale gelen vücut hareketlerinden;el ve ayak hareket ettirme ve kontrollerini kaybetmek de dahil.Bu çalışmanın başarısı,nöralajik hastalıkların tedavisinde ve geliştirilecek hastalıklarda tedavi yöntemi olabilir.


Buffalo Üniversitesi araştırmayı yöneten Prof Arnd Pralle:''Şimdilik davranış kontrolü ve duyguların nöronal haritasını çıkarmak için yapmamız gereken çok işimiz var.Geliştirdiğimiz teknik,bu sorun için gayretlerimizi gayet iyi bir şekilde destekleyebilecek nitelikte.''dedi.


Beynin tam anlamıyla nasıl çalıştığını anlamak için farklı organlarımızın birbiriyle olan etkileşim ve davranış kontrolü,hastalıklara anahtar niteliğinde olmasını hatta nöron gruplarında hasar yada işlev bozukluğu da var.Travmatik beyin hasarında,Psrkinson hastalığı,distoni ve periferik felç gibi rahatsızlıkların hepsi bu kategoriye giriyor.Depresyon ve epilepsi gibi beyinde direkt etkisi bulunan rahatsızlıkların tedavisinde de bilim insanlarına destek olmak istiyor.


Manyetik-termal uyarı,araştırmacıların ısıyı kullanrak manyetik nano parçacıklarla beyindeki nöronları uyarmasını sağlıyor. Nano parçacıklar harici manyetik alan tarafından ısıtıldığı zaman beyin hücreleri yanar bu da ısıya duyarlı iyon kanalların açılmasına neden olur.Deney farelerde yapıldığında,beyinde üç farklı bölgede başarılı bir şekilde belli motor fonksiyonları aktif hale getirdi.


Motor korteksinde uyarılan nöronlar hayvanlarda koşmaya neden olurken striatumdaki nöronlar uyarıldığında kendi etraflarında dönmeye neden oluyor.Beyindeki daha derin bölgelerde aktif hale getiren bilim insanları,bu seferde hareket eylemi gerçekleştirmediğini gözlemledi.


Manyetik-Termal Uyarı Nasıl Çalışıyor?


Manyetik-termal uyarı,araştırmacıların ısıyı kullanarak manyetik nano parçacıkları beyindeki nöronları uyarmasını sağlar.


Öncellikle bilim insanları genetik mühendisliğini kullanarak hedeflenen nöronlara özel bir DNA zincirini yerleştirerek bu hücrelere ısı aktive edilmiş bir iyon kanalı üretmelerini sağlıyor.Hazırladıkları manyetik nano parçacıkları beynin aynı bölgesine enjekte ederler.Bu nano parçacıkları hedeflenen nöronların yüzeyine tutularak sanki bir soğan zarıymış gibi kaplanır.


Nano parçacıklar manyetizmasını sürekli hareket etmesine neden olur.Bu da hedeflenmiş olan nöronların ısınmasını sağlar.

2 yorum:

  1. An impressive share, I just given this onto a colleague who was doing a little analysis on this. And he in fact bought me breakfast because I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! But yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I feel strongly about it and love reading more on this topic. If possible, as you become expertise, would you mind updating your blog with more details? It is highly helpful for me. Big thumb up for this blog post!

    YanıtlaSil
  2. I am curious to find out what blog system you happen to be working with? I'm having some small security issues with my latest site and I would like to find something more safeguarded. Do you have any solutions?

    YanıtlaSil