17 yaşında bir Astronom, Nadir bir Güneş Patlamasını Kaydetti

Eğer hiç Juan Valderrama'yı  duymadıysanız, yalnız değilsiniz. Görünüşe göre sadece 17 yaşındayken, İspanya'dan bu amatör astronom tarihe geçti.

1886 yılında gerçekleşen fakat daha sonra fark edilen, Valderrama son derece parlak bir güneş patlamasını üçüncü olarak kaydetmiş ve bugüne kadar kaydedilmiş örnek gözlenen ve akademik bir dergide yayınlananlardan birkaç tanesidir. Ama tarihi şartlar, sadece bunu 100 yıllık ölümünden sonra duyuyoruz.

Güneş yüzeyi üzerinde meydana gelen türbülanslı manyetik olaylar var. Enerji konsantrasyonu, koyu güneş lekeleri ve daldırma ile yüzey sıcaklığı ayırt etmeye neden olabilir. Bu manyetik enerji aniden patladığında muhteşem güneş patlamaları gerçekleşmesi mümkündür.

Göz Retinasına zarar verme riski olmasına rağmen insanlar yüzlerce yıldır. Güneş lekelerini izliyor ama daha 200 yıl önce İngiliz astronom Richard Carrington,güneş patlamalarını gözlemleyen tarihteki ilk insandır.
Aşağıdaki güneş fırtınası bu güne kadar kaydedilen en büyüklerinden biriydi ve eğer bugün oluşmaya devam ettiğinde, iletişim teknolojisi büyük bir yok oluşa sürüklenir.

On üç yıl sonra, İtalyan astronom Pietro Angelo Secchi de güneş patlamasına bir bakış attı.Böylece Carrington son derece özel bir kulübe katıldı.
Güneş lekesi gözlemleri ayrıntılı bir şekilde  günlük halinde tutulmuştu.Sonra 1886 tarihinde, amatör çabaları gerçekten muhteşem bir şey ile ödüllendirildi.
"Büyük, güzel bir güneş lekesi  bugün kuruldu. Güney Yarımküre Doğu bölgesinde," seyir defteri yazdı.



"Ona dikkatle bakarak, çekirdeğin batısında  olağanüstü bir durum fark ettim, çok parlak bir nesne ayırt edilebilir, güneş lekesi yarı gölge üzerinde açıkça görülebilir bir gölge üretir.
"Bu nesne neredeyse yuvarlak bir şekli vardı ve bir ışık demeti dışarı çekirdeği güneyinde güneş lekesi geçti.''
Gördüğü parlak flaş ile hayret düşen, Valderrama titiz bir çizim ile ayrıntıları yakaladı. Fransa, L'Astronomie akademik bir dergi için haberi gönderdi.
Ama bu yayının kazancına rağmen başarıları tarih sayfalarında kaybolmuş ve muhtemelen  İspanyol araştırmacı ekibi güneş gözlemleri tarihsel kayıtlarını araştırmasaydı bulamazdı.

O zamanlar, bu beyaz ışık patlamaları olağanüstü olarak kabul edilmişti. Sadece modern çağa girdiğimizde anlaşılan  güneş patlamaları aslında çok fazla ışık demetin parlak emisyonu ile birlikte olacağını biliyoruz. Çok daha hassas teleskopların gelişmesiyle birlikte olağanüstü durumdan çıkmaya başladı.

YOU MIGHT ALSO LIKE

3 yorum:

  1. Some really good information, Gladiola I discovered this.

    YanıtlaSil
  2. Lovely site! I am loving it!! Will come back again. I am taking your feeds also.

    YanıtlaSil
  3. My brother suggested I might like this website. He was once totally right. This publish actually made my day. You can not imagine just how much time I had spent for this information! Thank you!

    YanıtlaSil