Tercihlerimizi Nasıl veye Neye Göre Belirleriz?



Kimi Mercedes yerine Toyota almayı tercih ediyor,Kimileri tatil için Paris seçerken bazıları Tayland'ı seçiyor.Pek çok deneyde bu kararları alan tek bir benlik olmadığını gösteriyor.Aldığımız kararları içimizde sürekli çelişen ve çatışan farklı oluşumlardan doğuyor.

Üç aşamalı bir deney gerçekleştiriliyor.Deneyin 'kısa deneme' olarak adlandırılan etabında katılımcılara ellerini bir dakikalığına 14 derece ısıda su dolu bir kaba sokarlar.Bu sıcaklık seviyesi deneklere acı vermese de rahatsız edebilecek bir soğukluktur.

Altmış saniye sonra deneklere ellerini çıkarmalarını söylenir.'uzun deneme'kısımında katılımcılardan diğer ellerini aynı ısıda su dolu başka bir kaba yerleştirmelerini istenir.Bu sefer kaba ilave olarak belirli süreden sonra bir miktar sıcak su eklenir.

Deneyin üçüncü kısmında ise iki denemeden birini tercih ederek tekrarlamaları istendiğinde katılımcıların %80'i uzun denemeyi tekrarlamayı tercih eder.
Deneyimleyen benliğimiz için uzun denemenin daha kötü olduğu ortadır.Uzun denemede sıcak su ilave edilmesi hala rahatsız edicidir.

Anlatıcı benlik ise bir deneyimin değerini,deneyimi oluşturan olayların içindeki dönüm noktalarının ortalaması üzerinde belirlenir.
Soğuk su deneyinde suyun soğuk olduğu ve sonrasında sıcaklığı artığı kısmın ortalamasını alır ve 'suyun biraz daha ılık' olduğu sonucuna varır.

Evrim bu hileyi çok öncesinde kullanmıştır.Doğum sırasında kadınların yaşadığı dayanılmaz acılar düşünüldüğünde hiçbir kadın tekrardan doğum gerçekleştirme ihtimali düşüktür.Ancak sonrasında hormon sistemi ağrıyı azaltan ve rahatlamayla beraber mutluluk hissi de yaratan kortizol ve beta-endorfin hormonları salgılanır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder