Bilgi Güçtür!

Yüzyıllar boyunca bilim bize pek çok yeni araç sundu.Bunların bazıları ölüm oranlarını ve ekonomik büyümeyi tahmin etmek için kullandığımız zihinsel araçlardır,daha da önemlisi teknolojik araçlardır.
Bilim ve teknoloji arasında kurulmuş ilişki o denli güçlüdür ki,bugün bilimsel araştırma olmadan yeni teknolojiler geliştirmenin imkansız olduğunu biliyoruz.

Bilim ve teknoloji arasındaki ilişki çok yeni bir olgudur.1500 yılından önce bilim ve teknoloji birbirlerinden tamamen ayrı alanlardı.
Bacon 17,yüzyılın başlarında bu ikisini bir araya getirdiğinde,bu çok devrimci bir fikirdir.Modern öncesi yöneticilerin ve işadamlarının çoğu yeni teknolojileri keşfetmek amacıyla evrenin niteliği hakkındaki araştırmaları finanse etmediler.

Yöneticiler bunlarla uğraşmak yerine,halihazırdaki düzeni güçlendirmek amacıyla geleneksel bilgiyi yayacak eğitim kurumlarını finanse ettiler.
Bilim,ikinci dünya savaşın'da daha büyük bir rol oynadı.Çin tarihindeki en önemli askeri icat baruttu ama bilebildiğimiz kadarıyla barut Daoist kimyacılar yaşam iksirini ararken tesadüfen icat edildi.



Barutun icadından sonraki serüven oldukça açıklayıcıdır.Bilim,sanayi ve asker teknoloji ancak kapitalist sistemin ortay çıkışı ve Sanayi devriminin gerçekleşmesiyle birbirlerine bağlandı.Bilim çözülemez kabul edilen sorunları birbiri ardına çözmeye başlayınca,pek çok kişi insanlığın yeni bilgiler arayarak ve bunları kullanarak sorunu çözebileceğini düşünmeye başladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder