Biyolojik yaş doğum günü bizim kutladığımız yıl sayısı hatalı olabilir. Helen Thomson Şöyle ifade ediyor.
Yaş özgü bir kavramdır. Bunu kutladığımız doğum günlerin sayısı,bizim kronolojik saatimiz olduğunu düşünürüz. Ama bu zamanın sadece bir göstergesidir. Aynı zamanda hızlı bir şekilde vücudumuzdaki hücrelerin genel nüfus ile karşılaştırıldığında kötüleşiyor.Bulundurduğumuz iki unsur biyolojik saat ve ölçü her zaman uyumlu değil.
Sadece etrafına bir göz atın: hepimizin yaşları, zamanından önce pörsümüş gibi görünen yada yaşından daha genç gösterdiği düşündüğümüz insanlar var. Bir birey bile vücudun farklı bölgelerinde farklı hızlarda yaş belirtisi gösterir.
Biyolojik yaş ile yapılan son yıllardaki çalışmalarda sağlık açısından çoğu zaman gerçek yaşın daha ileride ve güvenilir bir gösterge olduğunu göstermiştir.Gerçek yaşı takip etmek hastalığı önleyebilir hatta yaşlanma sürecini yavaşlatabilir veya tersine çevirebilir.
Super-Ager (süper yaşlananlar) ismi verilen “Günümüzde Journal of Neuroscience dergisinde yayınlanan makaleler ile Harvard Tıp Fakültesi’ndeki çalışmalar başta olmak üzere; beynin zannedilen gibi yaşlandıkça yavaşlamasının ‘doğal’ bir olgu olmadığına yönelik bir inanç gelişiyor.
Yapılan araştırmalar genetik, nöropsikolojik değerlendirme ve Arka Planda Çalışır Haldeki Beyin Aktivite Ağları (Brain Default Mode); nörogörüntüleme gibi üç temel ayak üzerinden yürüyor ve süper yaşlanan grubun ‘normal’ yaşlı gruba göre ne gibi farklılıkları barındırdıkları anlaşılmaya çalışılıyor.
Sanılanın aksine yaşlanmak bir hastalık mıdır? düşüncesi gelişmeye başlıyor.
Enjoyed looking at this, very good stuff, thanks.
YanıtlaSilHey there! Someone in my Myspace group shared this website with us so I came to take a look. I'm definitely enjoying the information. I'm book-marking and will be tweeting this to my followers! Great blog and brilliant design.
YanıtlaSilvery good put up, i actually love this web site, carry on it
YanıtlaSil