Süpermikroplar, Her 3 Saniyede 1 Kişinin Ölümüne Sebep Mi Oluyor ?





Küresel çapta gerçekleştirilen  'Antimikrobiyal Direnç Araştırması', antibiyotiklere karşı dirençli bakterilerin (superbug) etkileri ile ilgili kötümser sonuçlar elde edildi.



Çalışmalara göre, hemen harekete geçilmezse 2050 yılında antibiyotiklere karşı dirençli bakteriler dakikada 20 kişinin ölümüne sebep olacak gibi. Raporda yer alan bilgilere göre, ilaçlara tepki göstermeyen enfeksiyonlar ile savaşmanın "Çabuk kaybedilebilecek bir savaş" olduğu söyleniyor; Ayrıca bu vaziyet, terör kadar büyük bir tehlike ortaya çıkarabilir söylemleri çevrede dolaşıyor.

BBC Sağlık Muhabirlerinden James Gallagher, problemin yeteri mikrada yeni antibiyotik üretilememesi ve elimizdekilerin de oldukça hızlı ve kontrolsüz  harcanması olduğunu belirtiyor. Çalışmaların başladığı Haziran 2014'ten bu döneme yaklaşık olarak 1 milyon kişi, çeşitli enfeksiyonlar sonucu yaşamlarını yitirmişlerdir.

Ekonomiye 100 trilyon dolar ek yük

Araştırmacılar 2050 yılına ulaşıldığında yılda ortalama olarak 10 milyon kişinin antibiyotiklere dirençli enfeksiyonlar dolayısıyla hayatlarını kaybedebileceğini tahmin ettiklerini belirtiyorlar. İlaca dirençli bakterilerin dünya ekonomisine yapacağı etki de 100 trilyon dolar ek yük oluşturması bekleniyor.
Raporda şu öneriler listeleniyor:
  • Acilen bir küresel farkındalık faaliyeti tetiklenmeli.
  • Çalışmaların gerçekleştirilebilmesi için 2 milyon dolarlık bir küresel fon sağlanmalı
  • Enfeksiyonların yayılmasını engelleme sebebiyle temiz su ve sağlık hizmetlerine erişim imkanı arttırılmalı.
  • Tarım ve hayvancılıkta, faydası görülemeyen antibiyotiklerin, bilhassa insan sağlığına zararlı olabilecek antibiyotik çeşitlerinin kullanımı azaltılmalı veya yasaklanmalı
  • Yeni antibiyotik bulan veya geliştiren şirketlere 1 milyar dolar ikramiye sağlanmalı
  • İlaç yerine aşı kullanımı teşvik edilmeli ve insanların bilinçlendirilmesi sağlanmalı


Rapor tıp dünyasında ses oluştursada, çalışmanın kesin tahminlerde bulunmak için yetersiz olduğunu belirten kiilerde mevcut.
Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü (Médecins Sans Frontières) doktorlarından Dr Grania Brigden,"Bu rapor ilaç piyasasının bu bakterilere karşı ne denli etkisiz olduğunu kanıtlamak adına güzel bir hamle, ama önemli bir konu olarak, mevcut ürünlere ulaşımı anlamak için yetersiz" olduğunu söylüyor.

Gelişen dünya pencresinde, antibiyoik kullanımının bilinçsiz ve yanlış tüketiminin arttığı bu yüzyıl bünyesinde; bakteri ve antibiyotik ilişkisinin ne denli olumsuz hat safhalara eriştiğini artık yavaştan her medya organından ve yaşamdan görmekteyiz. Bu gidişatın durdurulması adına yapılan çalışma ve türevlerinin insanlara ulaşımı konusunu daha etkin gerçekleştirerek zararın miktarını azaltabilceğimizi görüyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder