Fare Parkı




 Bağımlılık hakkında bildiğimiz çoğu şey yanlıştır.Örneğin kalçanız kırıldığında hastaneye götürülürsünüz ve size haftalarca yüksek miktarda diamorfin verirler.Dimorfin bir eroindir.

Sokakta bulabileceğinizden çok daha güçlü bir eroindir.Çünkü uyuşturucuyu satan insanın sulandırmaya çalıştırdığı maddelerle kirlenmemiştir.Bağımlılık hakkında şuan ki teorimiz 20.yüzyılın başlarında yapılan bir takım deneyden ilham alınarak oluşturuldu.

Deneyde  bir fareyi kafese koyup daha sonra iki suluk eklediler.İlkinden su gelirken ikinci suluğa ilave olarak kokain eklediler.Deney sürekli olarak tekrarlandığında fare her seferinde kokainli suyu tercih ettiği ve kendini öldürene kadar devam ettiğini gördüler.


1970'lerde  profesör Bruce Alexander deneydeki farenin yalnız başına koyulduğunu fark ettip farklı olarak kafese bir kaç tane daha fare ekledi ve fare parkı oluşturdu.Bu sefer farklı sonuç elde edildi.

Fare parkında kokainli su az miktarda kullanıldığı ilk suluktan su içildiği gözlemlendi.

Benzer şekilde insanlarda da aynı reaksiyon görüldü.Vietnam savaşı Amerikan askerlerin çoğu %20 yüksek dozda eroin kullanıyordu.Bir yandan da toplumda endişe yaratıldı.Savaş bittiğinde uyuşturucuya bağımlı askerlerin olacağı düşünülürken eve geri döndüklerinde hiçbir sıkıntı yaşanmadı.


Kaynakça:Kurzgeast

Derleme ve Düzenleme GNCBYYN -Ayşegül-

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder