Yapılan son araştırmalar neticesinde; beynimiz, bakteri enfeksiyonlarının neden olduğu tehditlere karşı vücudumuzun savunma mekanizmasını da kontrol etmekte. Beynimiz bu durumu, PCTR1 olarak bilinen bir koruyucu molekülün sentezini çoğaltarak gerçekleştirmek olduğunu görüp inceleyebiliyoruz. PCTR1, akyuvarlara bakterilerin ex edilmsinde(öldürmede) rol oynuyor.
Vücudumuz daima bakteriler ile etkileşim modundadır. Vücudumuzun sahip olduğu koruma mekanizması sayesinde, normal şartlarda bakteriler vücudumuz için tehdit oluşturmamakta.Ancak bazı koşullarda, özellikle bağışıklık sistemimiz zayıfladığında ya da çöktüğünde, bakteriler vücudu etki altına almaktadır ve enfeksiyon ortaya çıkar duruma gelmektedir.Hatta ilerleyen durumlarda ölümle sonuçlanabilen sepsis (kana mikroorganizma ve toksin karışması) izlenebilir.
1920’lerde bilim dünyası için çok büyük bir buluş gerçekleşti ve penisilinin antibiyotik özellikleri tanımlandı. Bu buluş, enfeksiyon tedavisinde yeni bir çağın başlamasının yolunu ortaya çıkarmış oldu.
Antibiyotikler sayesinde, bakterilerin üreme evresine gelmeden önce büyümeleri durdurulmakta ve bağışıklık sistemi tarafından yok edilmeleri için zaman oluşturulmaktadır.
Penisilin, değişik bakteriyel enfeksiyonlar için oluşturulan uzun antibiyotik listesinin ilk üyesi.
Son zamanlarda, antibiyotiklerin bakteri büyümesini durdurma kabiliyetleri azaltılmış ve antibiyotik tedavisine direnç gösteren bakteri suşlarının sayısında artış gmeydana gelmiştir.
Antibiyotik direncinin yarattığı tehdit, bilim dünyasını bakteri enfeksiyonları ile başa çıkmak için yeni yollar aramaya insanları itmiştir.
Bakteri enfeksiyonlarına karşı yeni yollar bulmak, bilim insanlarının dikkatini merkezi sinir sistemine yönlendirmiştir. Yapılan araştırmalar şunu gösteriyor ki; beynimizin, düşüncelerimizden çok daha fazlasını etki altında çalıştırdığını ve konrole sahip olduğu ortaya çıkmış oldu.
Yapılan bu çalışmada, farelerin onuncu kafatası sinir çiftinin (vagus nerve) kesilmesinin, bağışıklık sisteminin E. coli enfeksiyonlarını temizleme yetisine önemli hasarlar verdiği saptanmıştır. Bunun nedenleri araştırıldığında; kısaltılmış ismi PCTR1 (protectin conjugate in tissue regeneration 1) olan molekülün onemli düzeyde düştüğü görülmüştür.
PCTR1, bir grup molekülün belirli bir bölümünden ibarettir ve vücudun enfeksiyonlara karşı cevabına aracılık etmek için daha spesifikleşmiştir (specialised pro-resolving mediators). PCTR1, akyuvarlar tarafından, balık yağı kökenli esansiyel yağ asidinden (dokozahekzaenoik asit) üretilir.
Ayriyeten bu çalışma çerçevesinde; PCTR1 seviyesindeki azalışların, makrofajların E. coli öldürme kabiliyetlerinin azalmasına neden olduğu da ortaya çıkarılmıştır.
Çalışma bir adım daha geliştirilerek, onuncu kafatası sinir çiftinin hangi yol ile PCTR1 üretimini düzenlediği saptanmaya çalışılmıştır. Sonuçlar her adımda karşılaştırıldığında; onuncu kafatası sinir çiftinin, PCTR1 üretimini çoğaltmak için, asetilkolin isimli nörotransmitter madde salgıladığı ortaya konmuş ve bunun sonucu olarak, makrofajların aktivitesi düzenlenmekte ve bakteriler hücre yapıları bozularak ölmeye başladıkları ortaya konmuştur.
Yapılan deneylerin kontrolü olarak, onuncu kafatası sinir çifti kesilmiş farelere, dış ortamdan PCTR1 enjekte edilerek,makrofajların aktivitelerinin yeniden düzenledikleri ortaya çıkarılmıştır.
Bu çalışmalar neticesinde görülüyor ki,
Bu çalışmanın sonuçları bağlamında; PCTR1 molekülünün kullanımı ile vücudumuzun bakteri enfeksiyonları ile savaşma düzeyinin geliştirilmesi ve bu yolla beraber antibiyotiklere olan bu hergeçen gün aratan ihtiyacımızı azaltmak ve bilinçlendirmek için yakın gelecekte pek çok adım atılacağa benziyor.
Hello there, I found your blog by way of Google at the same time as searching for a related subject, your website got here up, it looks great. I have bookmarked it in my google bookmarks.
YanıtlaSilSome truly excellent articles on this web site, thanks for contribution.
YanıtlaSilI got what you intend, thankyou for putting up.Woh I am delighted to find this website through google. "Don't be afraid of opposition. Remember, a kite rises against not with the wind." by Hamilton Mabie.
YanıtlaSilI precisely desired to appreciate you again. I am not sure the things I would have accomplished without the type of thoughts discussed by you directly on my area of interest. It was actually the scary difficulty in my circumstances, but spending time with a well-written mode you dealt with that forced me to jump with happiness. I will be thankful for your guidance and as well , believe you comprehend what a powerful job that you're putting in teaching the mediocre ones via your web site. Most probably you haven't encountered any of us.
YanıtlaSilFirst things first, you should set a fixed target date when ever you are going to completely quit, such as 2-3 weeks from now. He is content, and the opposite of our opinion later years has in store for us.
YanıtlaSilhttps://www.cialissansordonnancefr24.com/cialis-generique-sur-internet/
I'm commenting to make you know of the fabulous experience my wife's child found checking your webblog. She even learned a lot of details, not to mention how it is like to possess a very effective coaching mindset to get the rest without hassle fully understand certain complicated matters. You truly exceeded visitors' desires. Thank you for churning out those productive, trustworthy, explanatory not to mention easy tips about your topic to Mary.
YanıtlaSilFantastic goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you are just extremely magnificent. I really like what you've acquired here, really like what you're stating and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it sensible. I cant wait to read far more from you. This is actually a great website.
YanıtlaSil