12 Mayıs 2017 Cuma

Nanopartikül Aşısı Kanser'e Yeni Umut

Nanopartikül aşısı, çoklu kanser tipleriyle mücadele için önemli bir immünoterapi potansiyeli göstermektedir. Lazer ışığı, UTSW tarafından geliştirilen nano aşının bir solüsyonunda nanopartiküller tarafından dağınık olarak görülebilir.

UT Southwestern Tıp Merkezi'nden araştırmacılar, birkaç farklı kanser türünü hedef alan, kendi alanında ilk olan nanopartikül aşısı immünoterapisini geliştirmeyi başardılar.Nanovaskin; sentetik bir polimer nanopartikülünün içinde, bağışıklık sistemi tarafından tanınabilen tümör antijenlerinden - tümör proteinlerinden - oluşmakatadır. Ayrıca Nanopartikül aşıları bağışıklık sistemininde bağışıklık tepkisini oluşturmak için uyaran ufacık parçacıklar dizisi sağlamaktadır. Hedef, insanların kendi vücutlarının kanserle savaşmasına yardımcı olmak olarak nitelendirilebilir.

UT Southwestern'ın Kanser Merkezi'ndeki Farmakoloji ve Otolarengoloji Profesörü Dr. Jinming Gao;

'' Tasarımımızla ilgili olan En önemli  şey; doğal bağışıklığı uyarırken immün hücrelere tam antijenleri verebilen tek polimer bileşiminin sadelik bakımından elzem olmasıdır. Bu eylemler, kanser hücrelerini öldüren tümöre özgü T hücrelerinin güvenli ve güçlü bir şekilde üretilmesine neden oluyor.''

açıklamasında bulundu.



Nature Nanotechnology'da çevrimiçi olarak yayınlanan bu araştırmayı özetleyen bir araştırma da; nanovaskinin farelerde çoklu tümör tiplerinde anti-tümör etkinliğine sahip olduğunu gösterdi. Araştırma, üst düzey yazarlar Dr. Gao ve Dr. Zhijian "James" Chen'in Moleküler Biyoloji Profesörü ve İnflamasyon Araştırması Merkezi Direktörü'nün laboratuvarları arasındaki bir işbirliği olarak aktif çalışma ortamları sağlandı. Tipik aşılar; immün hücrelerin "depo sistemi" nde; tümör antijenlerini almasını ve daha sonra normal şartlarda T hücrelerinin aktivasyonu için lenfoid organlara 
gönderilmesi gerekmektedir. bilgilendirmelerine devam etti.


Bunun yerine, nanoparçacık aşıları; tümöre spesifik bağışıklık tepkilerini oluşturabilmek adına  doğrudan vücudun lenf düğümlerine bu aşılar verilmesi daha mantıklı olacaktır.
Geliştirilmiş olan bu aşıda ise; daha spesifik bir yol izlenmiş.Bu durumda deneysel UTSW nano aşısı, STING adı verilen bir adaptör proteinini aktive ederek çalışır; bu da, vücudun bağışıklık savunma sistemindeki kanseri önlemeye teşvik edici bir uyaran oluşturmaktadır.
Bilim insanları daha çok  farelerde tümör modellerini incelediler:
  • melanom,
  • kolorektal kanser ve serviks,
  • baş,
  • boyun ve anogenital bölgelerdeki HPV'ye bağlı kanserler.

Araştırma ekibi şimdi UT Southwestern'deki doktorlarla beraber; STING'e etkinleşen nano aşıların çeşitli kanser endikasyonları için klinik testleri doğrulayıp yeni keşif mekanizmaları üzerinde çalışıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder